Talenten opleiden en behouden

15 oktober 2024 partner content HAS green academy
BEDRIJFSINFORMATIE | Het voedselsysteem moet eerlijker, efficiënter, gezonder, circulair en klimaatneutraal worden. Dit vraagt om nieuwe oplossingen en biedt veel carrièremogelijkheden voor jong talent en professionals, binnen en buiten de foodsector.

Voor de vergrijzing en een dalend aantal studenten zal de komende jaren een verdere krapte op de arbeidsmarkt niet geheel ondenkbaar zijn. We zullen meer moeten doen met hetzelfde aantal mensen in minder tijd. Dus zullen we als sector worden uitgedaagd om slimmere oplossingen te bedenken voor complexe vraagstukken. Een multidisciplinaire aanpak biedt kansen op het gebied van grondstoftekorten, energiegebruik, productie en duurzame ketens. Nieuwe toegepaste technologieën en automatisering bieden mogelijkheden voor de agrofoodsector in binnen- en buitenland. Daarbij zijn er de komende jaren niet alleen voldoende werknemers nodig, maar ook werknemers met meer dan alleen inhoudelijke kennis. Aspecten als een positieve mindset, creativiteit, flexibiliteit, ondernemerschap en samenwerking zullen gevraagd worden van de toekomstige professional.

Bij HAS green academy vinden we dat we, als sector, samen de uitdaging en plicht hebben om de foodsector te promoten voor jong talent en voor de professionals die vandaag en morgen werkzaam zijn. Op deze manier houden we onze sector aantrekkelijk voor toekomstige werknemers. HAS doet dit door studenten, professionals en beleidsmakers te verbinden. Een mooi voorbeeld hiervan is onze strategische samenwerking met Kraft Heinz. Kraft Heinz is een van de grootste voedingsmiddelen- en drankenbedrijven ter wereld. Op de Nederlandse markt heeft Kraft Heinz merken als Heinz, De Ruijter, Venz, Honig, Brinta, Karvan Cévitam.

Mischa Stevens en Mirjam Spreeuwenberg bespreken hun ervaringen met Koen Nouws Keij van HAS green academy. Mischa is R&D Process, Productivity & Innovation Director bij Kraft Heinz en Mirjam werkt er als R&D Partnership & Technology Lead. Koen is Senior adviseur & coördinator Food Industry van HAS green academy. 

Samenwerking

“Het is de droom van Kraft Heinz om leidend te zijn in het creëren en verbeteren van voedsel waar je je goed bij voelt. In ons innovatiecentrum in Nijmegen werken meer dan 100 (jonge) ontwikkelaars met meer dan 25 nationaliteiten en met diverse disciplines. Zij houden zich bezig met het verbeteren van onze producten, verpakkingen, processen en consumentenbehoeften”, aldus Mischa Stevens.

Mischa gaat verder: “Kraft Heinz is een internationaal bedrijf en werkt met zowel internationale als lokale partners in onderzoek en onderwijs. We werken al jaren samen met HAS green academy in de vorm van stages, excursies en afstudeeropdrachten. Ook werken er veel HAS-afgestudeerden bij ons in het bedrijf. Voor ons is het van strategisch belang om de samenwerking met HAS green academy verder te ontwikkelen. Dit biedt ons specifieke kansen op het uitbouwen van expertise voor bijvoorbeeld product- en verpakkingsontwikkelingen. Studenten werken mee aan projecten en maken onder andere prototypen voor ons. Het is voor ons ook een kans om talent te scouten en verder op te leiden.”

Gezamenlijk versnellen

Onze ambitie is om de komende jaren gezamenlijk nog meer impact te realiseren voor een duurzame en toekomstbestendige food sector. We maken met onze samenwerking een ‘leven lang ontwikkelen’ concreet met onderzoeks- en innovatieprojecten, cursussen, stages, excursies en events. Mirjam Spreeuwenberg vertelt: “Het uitgangspunt is dat we samen op een transparante manier werken aan slimme en innovatieve oplossingen."

"In de praktijk doen we samen onderzoek en werken we aan innovaties op het gebied van circulariteit, gezonde voeding en ingrediënten. Dit doen we vanuit diverse studierichtingen zoals Food Technology, Food Innovation, Health Innovation en Milieukunde. Samen stimuleren we de aanwas en ontwikkeling van jonge food talenten bij Kraft Heinz. Dit doen we bijvoorbeeld door excursies, (internationale) stages, bedrijvenmarkten en events. En daarnaast maatwerk workshops en trainingen”, aldus Koen Nouws Keij.

Inspiratie en energie

Koen: “Een voorbeeld van onze samenwerking is dat we onlangs een dag hebben verzorgd waar het R&D team van Kraft Heinz werd ontvangen bij de HAS in Den Bosch. Tijdens een interactief programma met directie, lectoren, adviseurs, docenten en studenten werden de gezamenlijke uitdagingen en strategische agenda besproken, alsook de diverse thema’s waar we concreet samen aan werken.”

Onderdeel van het programma waren inspiratiesessies met lector Antien Zuidberg over ‘Design Methoden’ en lector Rob Bakker over ‘Voedselproductie in circulaire economie’. De enthousiaste afstudeerders van de studierichtingen Food Innovation en Food Technology, presenteerden de stand van zaken van de Kraft Heinz projecten aan het team. Er was volop inspiratie en interactie tijdens een groepssessie en de diverse rondleidingen in de technologiehal, de milieuhal, het design lab en de kassen van de HAS. 

Meer informatie over deze samenwerking;  
Mischa Stevens -  mischa.stevens@kraftheinz.com
Koen Nouws Keij -   k.nouws@has.nl  

HAS green academy
Onderwijsboulevard 221
5223 DE 's-Hertogenbosch
Tel: 088-8903600
has@has.nl
www.has.nl

 

Altijd op de hoogte blijven?