Voedselveiligheid vereist hygiënisch ontworpen en goed reinigbare machines

6 oktober 2022 partner content

Eetpatronen veranderen, bewust consumeren is een vanzelfsprekendheid geworden en voedingswensen van consumenten lijken met de dag te veranderen. Hoe kunnen voedselproducenten daarop inspelen, zonder afbreuk te doen aan voedselveiligheid? ABB’s whitepaper Voedselveiligheid geeft antwoord.

Gevaren liggen op de loer

Machines en systemen die worden ingezet in voedselproducerende of -verwerkende processen moeten niet alleen veilig zijn voor de gebruiker of operator maar ook voldoende flexibiliteit bieden om in te kunnen spelen op veranderende consumptiepatronen. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de eisen die aan voedselveiligheid worden gesteld. Die eisen zijn samengebracht in uitgebreide wet- en regelgeving.  Het is echter een illusie om te denken dat 100% veilig voedsel bestaat. Om de risico’s te beperken, worden daarom niet alleen regels gesteld maar ook chemische gevaren, microbiologische gevaren en fysische gevaren onderscheiden. In HACCP-plannen en EHEDG worden daarnaast de gevaren benoemd en aangegeven hoe risico’s worden beheerst.

Voedselveiligheid als meerwaarde

Voor voedselveiligheid zijn goed reinigbare machines een eerste vereiste. Voedingsmiddelenfabrikanten willen het reinigen efficiënt en grondig kunnen uitvoeren. Gladde, ronde of hellende oppervlakken hebben dan ook de voorkeur om ophoping van vloeistoffen of producten te voorkomen. Om de mate van voedselveiligheid verder te verbeteren, zijn een juiste materiaalkeuze, de juiste classificaties en ontwerpeisen voor apparatuur en componenten belangrijk. In 4 eenvoudige stappen zijn daarbij de juiste keuzes te maken.

Whitepaper Voedselveiligheid

Dit stappenplan maar ook de voedselveiligheidseisen voor eindklanten en de betekenis van wet- en regelgeving op hun processen komen samen in de whitepaper Voedselveiligheid. Meer weten over een voedselveilige productieomgeving?

Download dan de whitepaper Voedselveiligheid.

Altijd op de hoogte blijven?