Voorkom fouten in je HACCP- en kwaliteitsregistraties

18 april 2023 partner content

Het niet of onjuist noteren van acties bij afwijkingen staat op nummer één van de meest voorkomende fouten in HACCP- en kwaliteitsregistraties. Dit bleek uit de poll van Normec Foodcare op LinkedIn. Maar hoe voorkom je deze fouten?

Op de vraag “Food bedrijven moeten registreren, maar dit gaat nog weleens mis. Wat is de meest voorkomende afwijking in HACCP- en kwaliteitsregistraties?” kwamen veel stemmen van kwaliteitsmanagers- en medewerkers uit de voedingssector. Met als resultaat:

  • 62%: actie bij afwijking ontbreekt
  • 34%: onvolledig ingevulde lijsten
  • 4%: registratie niet (snel genoeg) vindbaar

De gevolgen van fouten in registraties

Als een actie bij afwijking niet genoteerd is, wanneer registratielijsten onvolledig zijn ingevuld of onvindbaar zijn, kan dit grote gevolgen hebben. In alle gevallen betekent het dat de voedselveiligheid en/of productkwaliteit niet gewaarborgd zijn. Met verschillende mogelijke gevolgen, zoals:

  • Blokkade van producten en extra controles en/of analyses
  • Mogelijk (ernstig) zieke consumenten
  • Uitvoeren van een recall
  • Producten zijn niet snel genoeg traceerbaar

Voorkomen van fouten in registraties

Het voorkomen van deze fouten lijkt soms een onmogelijke opgave. Je kunt als kwaliteitsmanager onmogelijk de hele dag naast de productiemedewerkers gaan zitten om formulieren te controleren. Toch is het goed mogelijk om deze fouten tot een minimum te beperken. Digitalisering van HACCP- en kwaliteitsregistraties biedt de oplossing.

Meer weten over hoe digitaliseren werkt? Normec Foodcare helpt je graag. Als je voor 31 mei een module aanschaft, ontvang je ook nog een gratis ipad cadeau.

Altijd op de hoogte blijven?