Waarom geeft gourmetten zo veel plezier?

14 november 2022 partner content

Het is een echte klassieker tijdens de feestdagen: gourmetten. Nederland zit tijdens Sinterklaas en/of de Kerstdagen massaal rondom het gourmetstel. Urenlang zitten we aan tafel onze kleine vleesjes op de bakplaat om te draaien, groenten te grillen en misschien wel een omeletje of pannenkoekje in een pannetje te bakken. ‘Is dit jouw hamburger of is die van mij’ vragen we continu aan elkaar. Aan het einde van de avond heeft iedereen te veel gegeten, blijft er een hoop eten over en stinkt de woonkamer naar gourmet. Hoe komt het dat gourmetten toch zo populair is in Nederland?

Geen stress en vooral gemak

In Nederland zijn we minder van het thuis uitgebreid dineren met grote groepen. Vaak is dit alleen met familie of een speciale gelegenheid, die ruim van tevoren gepland staat. Mensen ontmoeten en relaties onderhouden doen we vaak buiten de deur. Gourmetten is dus voor thuis dineren een makkelijke oplossing. Je haalt en een kant-en-klare gourmetschotel in de supermarkt of je kunt zelfs gourmet online bestellen. Er zit altijd voor ieder wat wils bij en als gastheer of gastvrouw ben je zelf niet verantwoordelijk voor de bereiding. Het kan dus eigenlijk nooit mis gaan. 

We houden van gezelligheid 

Naast dat het een makkelijke manier van een diner hosten is, biedt een avond gourmetten ook vooral gezelligheid en small talk. Dit laatste vinden wij Nederlanders erg prettig en we zijn er ook goed in. Door een avond te gourmetten is iedereen aan tafel de hele avond bezig. Daarnaast neemt het de ruimte en tijd weg om echt diepgaande gesprekken te voeren tijdens het dineren. Dit is iets wat je in het buitenland veel meer ziet. Fransen en Engelsen houden bijvoorbeeld van een goed inhoudelijk gesprek tijdens een uitgebreid diner. Nederlanders daarentegen houden het graag luchtig tijdens feestelijke of zakelijke evenementen. Door continu bezig te zijn met het gourmetten voorkom je ongemakkelijke stiltes aan tafel. Daarmee blijft het gezellig aan tafel. En wij Nederlanders houden immers van gezelligheid. Het is niet voor niks een typisch Nederlands begrip! 

Heb jij binnenkort een grote groep mensen thuis aan je eettafel zitten en ben je verantwoordelijkheid voor het eten en de gezelligheid? De veiligste optie is om voor gourmetten te kiezen. Zorg dat je de gourmetschotel bij een supermarkt haalt of kies voor een gourmetschotel bestellen. Zo is er voor ieder wat wils en heb jij geen stress! 

Altijd op de hoogte blijven?