Wat te doen bij ziekteverzuim onder je werknemers?

16 mei 2023 partner content Kristine Wook via Unsplash

Ook als ondernemer in de voedingsmiddelenindustrie kun je op elk moment te maken krijgen met zieke werknemers. Als ze kortdurig ziek zijn, hoef je als werkgever meestal niet zoveel te regelen. Maar zijn ze langdurig uit de running? Dan komen er wel verschillende verplichtingen om de hoek kijken. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen bij langdurig ziekteverzuim onder je medewerkers. 

Het verzuimprotocol

Als een medewerker ziek wordt, zijn er bepaalde stappen om te zetten. Het is handig om deze stappen in een zogenoemd verzuimprotocol te zetten. Hier komt onder andere in te staan bij wie en op welk tijdstip de werknemer zich ziek meldt en hoe hij of zij contact opneemt met collega’s om taken over te dragen of afspraken te verzetten.

Vanwege privacy kun je niet vragen waarom je medewerker zich ziek meldt, maar je kunt wel naar andere zaken vragen. Denk aan de bereikbaarheid, hoe lang hij of zij denkt dat het verzuim gaat duren en of er al een plan is qua het overnemen van taken, werkzaamheden en lopende afspraken.

Doorbetalen van het salaris

Een langdurig zieke medewerker kan een behoorlijke kostenpost worden. Je moet in veel gevallen minimaal twee jaar - en soms zelfs langer - zijn of haar salaris (voor een deel) blijven doorbetalen. Gelukkig hoef je hier niet altijd zelf voor op te draaien. Met een verzuimverzekering krijg je namelijk de kosten die je maakt voor het doorbetalen van de zieke werknemer vergoed. Daarbij krijg je bij een verzuimverzekering de hulp bij de re-integratie van je medewerker en voldoe je dus aan de wettelijke eisen die hiervoor worden gesteld.

Het re-integratietraject

Is het onduidelijk hoe lang je werknemer ziek blijft en niet kan werken? Dan ben je in de eerste twee jaar verplicht om samen met hem of haar een re-integratietraject in te gaan, zodat hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Tijdens dit traject is het belangrijk om met je medewerker in contact te blijven en goed naar hem of haar te luisteren. 

Als je werknemer ziek is moet je dit zo snel mogelijk melden bij de bedrijfsarts of de arbodienst. Je bent ook verplicht om de bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen bij de re-integratie. Overleg met de experts wat jij als werkgever kan doen om het traject zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen. Je medewerker is zelf ook verplicht om mee te werken aan de re-integratie. 

De WIA-uitkering

Kan je werknemer na twee jaar nog steeds niet werken? Of heeft hij of zij te maken met een terugval? Dan kan je een WIA-verzekering aan je medewerker aanbieden. Zo kan hij of zij gewoon voor je blijven werken en dat is fijn. Want goed personeel is onmisbaar voor je bedrijf.

Altijd op de hoogte blijven?