Wat weet je van je perslucht?

BEDRIJFSINFORMATIE | Hoe efficiënt gebruik je jouw perslucht, heb je lekkage, wat is de kwaliteit van de perslucht? Allemaal vragen waar vaak niet bij stil wordt gestaan. Lucht is lucht en ach, wat kost dat nou?
Het is een onderwerp dat – nog steeds – vaak over het hoofd wordt gezien. Maar dat verandert gelukkig snel. Want waar perslucht ooit een beetje in de vergetelheid functioneerde, wordt voor veel bedrijven de aandacht voor efficiëntie en kwaliteit van ook dit medium steeds groter. Dus weet de kwaliteitsmanager inmiddels ook steeds vaker waar de compressor staat. En dat is een goede zaak.
Want is het wel nodig dat je compressor draait? Er is geen productie gaande, maar er is wel flow. Dat zijn kosten die het eerste drastisch te verlagen zijn. Want als je het niet nodig hebt, moet je het niet gebruiken. Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit van de perslucht. Zit er vocht in? Of erger: olie? Daar valt nog een wereld te winnen.
Meettechniek
Meten geeft duidelijkheid. Want aan de hand van metingen kun je de toestand van je installatie nauwkeurig beoordelen en heb je een overzicht van functionaliteit en kwaliteit. In situaties waarin snel handelen geboden is, kun je snel zien wat de juiste stappen zijn. Meettechniek helpt bovendien te zien waar de kansen voor optimalisering in de installatie te vinden zijn. Aan de hand van de meetwaarden kun je analyseren waar je – soms al met kleine aanpassingen - de efficiëntie naar een hoger niveau kunt tillen. Om zo je productiekosten te verlagen en een hoge kwaliteit van je persluchtkwaliteit te garanderen.
Sara Deckers, Focus Industry Manager bij Beko Technologies, maakt graag de vergelijking met het dashboard van je auto. “Als ik op het dashboard een melding krijg dat ik binnenkort iets moet bijvullen, dat er onderhoud nodig is of dat ik de bandenspanning moet controleren, dan helpt me dat. Want als ik reageer op die meldingen, dan voorkom ik dat ik met pech langs de weg stil kom te staan. Heb ik die meldingen niet, dan weet ik niet dat er iets aan de hand is en loop ik een groter risico op stilstand. En datzelfde geldt voor perslucht. Eén keer per jaar onderhoud en – als je geluk hebt – het nalopen van filters en aftappers – is een momentopname. Wat er tussenin gebeurt, daar heb je geen zicht op. En het energieverbruik weet je alleen als er gemeten wordt.”
Wat kún je allemaal meten?
Er zijn verschillende factoren die relevant kunnen zijn, afhankelijk van het product.
Druk (bar) - Samen met de luchtflow zorgt de compressiedruk voor de voeding van de productie-installaties.
Drukdauwpunt (°C) - Het drukdauwpunt wordt gemeten aan de hand van de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur van de perslucht en zegt iets over het vochtgehalte.
Flow (m3/h) – Hiermee kun je de transportcapaciteit van je compressor en het debiet in verschillende onderdelen van de installatie inzichtelijk maken.
Verbruik (m3) – Waar wordt welke hoeveelheid perslucht gebruikt. Zo kun je per productiestap zien wat de ontwikkelingen zijn.
Lekkage (l/min) - Lekkages gaan ten koste van capaciteit en zorgen voor hoge kosten.
Olie en oliedamp (mg/m3) - Olie in de perslucht kan in de kleinste hoeveelheden al tot grote problemen leiden. Met name voor veeleisende processen is de continue en nauwkeurige meting van het oliedampgehalte van wezenlijk belang.
Stof en partikels (ppm) - Ondanks aanzuigfilters kunnen minuscule stofdeeltjes in het persluchtsysteem belanden en tot problemen en verontreinigingen van het eindproduct leiden.
Sara: “Helaas zie ik nog vaak dat men pas beseft dat er een probleem is, als de lucht er niet meer is. Maar het probleem kan natuurlijk al veel eerder aanwezig zijn, met alle gevolgen van dien. Met een sensor in het leidingwerk kun je digitaal meten in realtime. Zo is voortdurend te zien wat je perslucht doet. Je kunt een alarmsysteem instellen dat meldingen geeft als het oliegehalte, de flow of het vochtgehalte afwijkt. Dan kun je op tijd handelen, voordat er echt een groot probleem is, met de vaak bijbehorende kosten. ”
En doe je het (nog) niet voor de kwaliteit of voor de kosten, dan gaat zeker duurzaamheid een bepalende factor worden. Om maar weer op de auto-metafoor terug te komen zegt Sara: “Wees geen passagier maar bestuurder, zorg ervoor dat jij de controle hebt. Want het is een beetje jammer als je de put pas dempt als het kalf verdronken is!”
BEKO TECHNOLOGIES
Veenen 12
4703 RB Roosendaal
Tel: 0165-320300
benelux@beko-technologies.com