X34 X-ray inspectiesysteem van METTLER TOLEDO

20 juli 2018

Voedselproducenten kunnen nog sneller en op betrouwbare wijze zeer kleine verontreinigingen detecteren dankzij de lancering van een nieuw X-ray systeem door de Productinspectie Divisie van METTLER TOLEDO.

Het X34 X-ray inspectiesysteem detecteert metaal, glas, kunststof met een hogere dichtheid, steen en botfragmenten in allerlei verpakte voedingsmiddelen. Dit elimineert kostbare product recalls en beschermt het merkimago. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde software waarmee de producten automatisch worden ingesteld. Dit reduceert het risico op menselijke fouten en het aantal valse uitwerpen. Hierdoor worden de processen efficiënter en winstgevender, terwijl u profiteert van een uitstekend investeringsrendement.

"Door de voortdurend veranderende vraag van de consument wordt momenteel een enorme keuze aan voedingsmiddelen in allerlei verschillende blikken, potten, flessen, dozen en bakken geproduceerd," zegt Mike Pipe, Productinspectie Specialist van METTLER TOLEDO. "Aangezien de voedselproductie en verpakkingsmethoden steeds complexer worden, wordt het risico op verontreiniging door productvreemde deeltjes, zoals metaal en glas, ook groter. Dergelijke verontreinigingen kunnen kostbare product recalls veroorzaken.

“De X34 biedt een combinatie van technologieën waarmee producenten op betrouwbare wijze kleinere verontreinigingen kunnen detecteren, ook bij een hoge doorvoersnelheid. Dit garandeert de productveiligheid en beschermt het merkimago.”

De X34 is een X-ray systeem met een enkele transportband en is ontworpen voor de inspectie van allerlei verschillende kleine en medium verpakte producten. Een van de belangrijkste kenmerken is een ‘Optimum Power’ generator van 100W die de detectiegevoeligheid automatisch maximaliseert. De generator wordt aangevuld door een geavanceerde detector van 0,4 mm voor de nauwkeurige detectie van zeer kleine verontreinigingen. Deze technologieën garanderen dat het vermogens- en contrastniveau voor elk product wordt geoptimaliseerd, wat resulteert in een betere detectieprestatie. Dit betekent dat de X34 niet altijd op het volledige vermogen van 100W hoeft te functioneren voor de beste resultaten, waardoor de eindgebruiker van duidelijke energiebesparingen profiteert.

De effectieve software maakt ook de geautomatiseerde instelling van producten mogelijk, zonder dat daar een operator aan te pas komt, voor een gegarandeerde en uiterst betrouwbare productinspectie. “De automatische instelling van producten elimineert de kans op menselijke fouten en maakt de X34 zeer gebruiksvriendelijk,” zegt Mike Pipe. “Nieuwe producten hoeven slechts eenmaal door het systeem te passeren waarna het vermogen is geoptimaliseerd. Bovendien vergt de volledig intuïtieve software een zeer klein aantal doorvoeren om de inspectiefuncties automatisch in te stellen. Hierdoor is er minder training voor operators nodig en worden de uptime en de productveiligheid verbeterd.”

De X34 wordt geleverd met de geavanceerde ContamPlus inspectiesoftware van METTLER TOLEDO die de detectie nog verder verbetert, waardoor producenten van voedingsmiddelen geen hinder meer ondervinden van valse uitwerpen. Dit is een belangrijke manier om productafval te reduceren en de productveiligheid te garanderen. Minder valse uitwerpen betekent dat producenten van een hogere opbrengst profiteren zonder extra productielijnen toe te voegen. Dit verbetert de productiviteit en de winst. Als gevolg daarvan zijn de totale gebruikskosten lager en wordt de Overall Equipment Effectiveness verbeterd.

Bovendien kan de X34 worden uitgerust met ProdX voor geavanceerd datamanagement, wat de productie-efficiëntie en de kwaliteitscontrole optimaliseert. De ProdX software kan afbeeldingen van verontreinigingen door productvreemde deeltjes opslaan die op afstand kunnen worden bekeken. Dit ondersteunt de connectiviteit, traceerbaarheid en compliance. Het systeem beschikt ook over een uiterst gebruiksvriendelijk touchscreen met veel functies, waarmee gebruikers de beeldhoek van de opgeslagen afbeeldingen kunnen vergroten, zonder dat de afbeelding wordt vervormd.

De X34 biedt ook een uitstekende bescherming tegen binnendringend materiaal en heeft standaard een IP65-klasse met een optionele upgrade naar IP69. De koeling gebeurt via een airco, waardoor de X34 ook bij een hoge omgevingstemperatuur goed zal functioneren.

De X34 met zijn geoptimaliseerde detectiefuncties en de geautomatiseerde instelling is een uitstekende aanvulling op het bestaande assortiment verticale X-ray systemen van METTLER TOLEDO. Voorbeelden van andere systemen zijn de compacte en gebruiksvriendelijke X33 voor een effectieve detectie van verontreinigingen en lage gebruikskosten, en de zeer flexibele en geavanceerde X36 voor de inspectie van producten op meerdere banen.

“Aangezien de trends bij voedingsmiddelen vaak veranderen, is het belangrijk dat producenten een flexibel en geschikt productinspectiesysteem kiezen,” zegt Mike Pipe. “Met de introductie van de X34 biedt METTLER TOLEDO producenten en verwerkers van voedingsmiddelen een modern systeem dat verontreinigingen in allerlei toepassingen kan detecteren.”

Alle X-ray generatoren van METTLER TOLEDO hebben een garantie van 5 jaar wanneer een Standard of Comprehensive servicecontract wordt afgesloten. Dit biedt volledige bescherming van het meest kostbare onderdeel van uw machine.

  • Voor meer informatie over de X34, klikt u hier: http://www.mt.com/xray-packagedproducts
  • Voor meer informatie over gegarandeerde voedselveiligheid door het voorkomen van fysieke verontreinigingen, kunt u de nieuwste white paper van METTLER TOLEDO hier downloaden: www.mt.com/pi-contamination
  • Praat mee over het voorkomen van verontreinigingen, het realiseren van conformiteit, het verminderen van afval en het verbeteren van de operationele efficiëntie in de voedingsmiddelenindustrie. Ga naar #MTinsidefood op Twitter of registreer u voor onze blog op http://www.mt-product-inspection.com/

Voor meer informatie over de producten van METTLER TOLEDO en over onze services voor de voedingsmiddelenindustrie volgt u ons op Twitter (@MettlerToledoPI) of LinkedIn of gaat u naar www.mt.com/pi en YouTube.

Altijd op de hoogte blijven?