BLOG | In de agrifoodsector wordt data vaak het ‘nieuwe goud’ genoemd. Het heeft de potentie om de landbouw te verduurzamen en efficiënter te maken. De vele mogelijkheden die data met zich meebrengt worden echter nog onvoldoende benut in de sector. Dat komt omdat het datalandschap gefragmenteerd is. Een deel van de oplossing ligt daarom in een uniforme en transparante aanpak voor data-uitwisseling. Dit is alleen mogelijk als alle partijen in de keten het gemeenschappelijk belang hiervan erkennen.
Nederland heeft een rijke agrarische geschiedenis, wat ons internationaal een sterke concurrentiepositie heeft opgeleverd. Maar dit succes is geen garantie voor de toekomst. De sector staat voor verschillende uitdagingen, zoals de stikstofcrisis, stijgende grondstofprijzen, geopolitieke spanningen en het waarborgen van voedselzekerheid voor toekomstige generaties.
Groeiende rol van data en digitalisering in agrifoodesctor
De agrifoodsector wordt nu meer dan ooit aangespoord om innovatief en vindingrijk te zijn, om zo de huidige uitdagingen te overwinnen. Dit vergroot de rol van data en digitalisering. Technologieën zoals robotisering en sensortechnologie zorgen ervoor dat er steeds meer data beschikbaar komt. Deze inzichten helpen agrifoodbedrijven hun processen te verduurzamen, de efficiëntie te verhogen en betere beslissingen te nemen. Dit heeft al geleid tot indrukwekkende innovaties, zoals precisielandbouw en het gebruik van blockchain-technologie om de traceerbaarheid van voedselproducten te verbeteren. Toch blijft een enorme hoeveelheid data onbenut, terwijl de druk op de sector alleen maar toeneemt.
Behoefte aan universele taal en openheid
Om de uitdagingen in de sector het hoofd te blijven bieden, moet de agrifoodsector sneller innoveren en sneller digitaliseren. Er is echter een knelpunt: verschillende partijen in de keten verzamelen data volgens uiteenlopende standaarden. Dit leidt tot een gefragmenteerd en complex landschap waardoor systemen niet op één duidelijke manier met elkaar kunnen communiceren. Vergelijk het met een land waarin iedereen een andere taal spreekt. Het is van belang dat we als sector afspraken maken over het verzamelen, beheren en uitwisselen van data, ongeacht de systemen die worden gebruikt: we moeten streven naar standaardisatie van de gebruikte taal.
Gezamenlijk belang vinden
Als we als sector data op transparante en eenduidige wijze uitwisselen, moeten we rekening houden met twee belangrijke aspecten: hoe garanderen we dat dit veilig en verantwoord gebeurt? Voor agrariërs is het bijvoorbeeld vaak onduidelijk wat er met hun data gebeurt als zij informatie verstrekken over hun melkproductie of stikstof. Een initiatief dat hier een oplossing voor biedt is JoinData: een onafhankelijk platform dat agrarische ondernemers de controle geeft over wie toegang heeft tot hun data. Dergelijke initiatieven zijn belangrijk om het vertrouwen in de sector te vergroten en het gezamenlijke belang van data te benadrukken. Zonder data is er immers geen innovatie, en zonder innovatie is er geen toekomstbestendige agrifoodsector.
Samen de mouwen opstropen
De grootste uitdaging ligt niet zozeer in de techniek, want die mogelijkheden zijn er al. De echte uitdaging is het samenbrengen van alle betrokken partijen in de keten: agrarische ondernemers, fabrikanten, overheden en technologiebedrijven. Alle partijen zijn gezamenlijk aan zet.
Om dit te realiseren, is het belangrijk dat alle partijen inzien dat data-uitwisseling, transparantie en standaardisatie van groot belang zijn. Agrariërs moeten daarnaast goed geïnformeerd worden over wat er met hun data gebeurt en met welk doel, zodat zij meer vertrouwen krijgen. Tegelijkertijd moeten we als sector open standaarden voor data-uitwisseling ontwikkelen en naleven. De eerste stappen zijn inmiddels al gezet. Bovendien is de agrarische sector gebouwd op mensen die graag de mouwen opstropen. Net zoals de Nederlandse innovatiekracht is bewezen met de Deltawerken, kan ook voor deze uitdaging een oplossing worden gevonden.
Rick Oonk is Unit Manager Agriculture, Food & Retail bij Info Support