De impact van digitalisering

14 oktober 2024 Rob van Herwijnen

BLOG | Sinds 1 september 2023 mag ik mijzelf fulltime begeven in de foodbranche. Een branche waar iedereen mee te maken heeft: van de lokale supermarkt tot je favoriete restaurant. Daarachter zit, zoals je weet, nog een hele wereld verscholen. De wereld waar voedselveiligheid en voedselkwaliteit van onberispelijk belang zijn.

Maar hoe zorgt men nu, in een wereld van allerlei tekorten (personeel/tijd/financiën), voor een goedwerkend kwaliteitssysteem? Een vraag die ik sindsdien aan vele bedrijven stel. De conclusie kan vaak worden samengevat in één woord: digitalisering. Iets wat in het dagelijkse leven niet meer weg te denken is. Maar in de foodbranche is dit op veel plaatsen nog toekomstmuziek.

Helaas is het ook een feit dat opleidingen tot kwaliteitsmedewerker steeds minder aanwas krijgen. Daarnaast wordt regelgeving steeds strenger en volgen aanpassingen elkaar snel op. Dit alles moet door minder mensen worden bijgehouden, wat resulteert in een hogere tijds- en werkdruk op kwaliteitsafdelingen. Hoe groot denk je dat de behoefte is aan tijdsbesparing, efficiëntie, traceerbaarheid en overzicht op dergelijke afdelingen? Mijn antwoord: heel groot! 

Digitalisering op de QA-afdeling

De impact van digitalisering in de foodsector is de laatste jaren groter geworden. Denk aan koppelingen tussen machines en computers in met name de productie. De impact kan nog veel groter zijn als ook de QA-afdeling mee mag delen in deze ontwikkeling. Een digitale omgeving waarin alle zaken, zoals het handboek of bijvoorbeeld hygiëne-inspecties, gemonitord en onderhouden kunnen worden.

In het digitale tijdperk kun je hygiënerondes lopen via een telefoon of tablet. Het is niet meer nodig om zaken in Excellijsten over te zetten, foto’s naar jezelf te mailen of een minor te krijgen op het incorrect zijn van een wijzigingsoverzicht. 

Een digitale inspectie geeft de mogelijkheid om direct foto’s bij een afwijking te plaatsen. Ook zijn rapportages van dergelijke ronden direct gereed. Digitalisering levert niet alleen tijdsbesparing op, maar ook een betere kwaliteitsborging. Een directe melding bij een afwijking op een CCP? Mogelijk! Je weet precies wat er op gebied van voedselveiligheid en kwaliteit speelt binnen jouw bedrijf. De QA-manager heeft het totaaloverzicht en de overige gebruikers zien enkel de zaken die nodig zijn voor zijn of haar functie. Dit gaat helpen bij een audit en geeft inzichten die zonder digitalisatie verborgen blijven.

Rob van Herwijnen
Normec Foodcare Online

Altijd op de hoogte blijven?