Digitaal professionaliseren

16 september 2022

Plant Manager Peter heeft het be­grepen. Hun fabriek moet mee in de vaart der volkeren: digitaliseren, datagedreven gaan werken. Dát is wat Peter wil. Professionaliseren. Digi-professionaliseren noemt Peter het. Doen ze het niet, dan zal de fabriek het onherroepelijk afleggen tegen al die organisaties die wél op tijd de stap naar een centraal informatiesysteem hebben gemaakt.

De bedrijfsadministratie is op orde, maar de fabriek: daar ligt de uitdaging. De fabrieks­informatie is een wirwar van systemen: data van fabrieksbesturing, wegers en temperaturen. Excel­sheets met kwaliteitscontroles en inspectie­resultaten, en zelfs nog ordners met operator-controlelijsten. Bij een klacht over een batch van drie maanden geleden is het een enorme klus om alle informatie over die specifieke batch boven water te krijgen. Piet van Productie en Kate van Kwaliteit moeten met een plan komen.

Ze maken een inschatting wat hen dit gaat op­leveren: minder kans op fouten in productie, strakker sturen op energieverbruik en sneller de oorzaak vinden van afwijkingen. Flinke kostenbesparingen dus. Nu worden ook zij enthousiast.
Maar Ivan van ICT maakt zich druk over cybersecurity. Stel dat je fabriek gehackt wordt! En Fred van Financiën is zoals altijd weer super­zuinig. Hun budget is zeker niet genoeg voor dure software, hardware en consultants. Denken ze soms dat Piet en Kate zo’n systeem zelf wel even kunnen fixen?

Time shift. Een jaar later:
Verrassend genoeg zijn Piet en Kate in hun missie geslaagd. Budget- en cybersecurity-eisen dwongen hen verder te kijken dan de conventionele systemen die je zelf moet installeren en beheren. Zo ontdekten ze een onverwachte op­lossing: cloudsoftware waarmee ze zelf de digitali­sering stap voor stap ter hand konden nemen. Ze waren al gewend om veel met Excel te doen, en dit bleek eigenlijk net zo makkelijk. En die consultant die hun databases heeft gekoppeld bleek gelukkig snel klaar.

Hun fabrieksinformatie is nu digitaal, en dat werpt zijn vruchten af. Het team heeft beter overzicht en dat vertaalt zich naar een strakkere processturing en minder fouten.

Fred van Financiën zit grijnzend in zijn kantoor: door de gespreide kosten van de cloud bleven ze binnen budget, en hij heeft ook al 25% minder afkeur geboekt. Ook heeft het nieuwe systeem een aantal interessante verliesposten blootgelegd waar ze direct mee aan de slag konden. Als je de informatie overzichtelijk bij elkaar gepresenteerd krijgt is het immers bloody obvious waar je problemen zitten, zegt hij lach­end. Hij is verrast. Noemt het geen digi-­professionaliseren, maar digi-renderen. 

Anneke van der Linde is Partner bij HAI smart4industries

Altijd op de hoogte blijven?