MANAGEMENT | Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is lector Eiwittransitie in Voeding aan de  HAS green academy in Den Bosch. Op 11 oktober hield ze haar inaugurele rede. Ze kent zowel het onderzoeksveld als het bedrijfsleven. “Als lector ben ik een verbinder tussen de beroepspraktijk, praktijkgericht onderzoek en onderwijs.” 

Ingeborg houdt zich bezig met een actueel thema: de eiwittransitie. “Ik wil zorgen voor een beweging richting een dieet dat voor de helft bestaat uit dierlijke eiwitten, en voor de helft uit alternatieve eiwitten. Dat is in lijn met de visie van het ministerie van Landbouw,  Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).” 
Ze richt zich daarbij niet alleen op de plantaardige eiwitten, maar ook op nieuwe eiwitbronnen. “Denk aan microbiële biomassa, waarbij eiwitten uit bacteriën worden gewonnen of precisiefermentatie, maar dat laatste ligt verder op de horizon. Dat geldt ook voor kweekvlees, dat binnen de EU nog niet is toegestaan.”

Het bedrijfsleven en het onderwijs verschillen soms in focusgebieden. Voor een bedrijf is het belangrijk om te investeren in producten die in de schappen terecht komen, en te voldoen aan alle regels en richtlijnen. Bij het onderwijs is er meer vrijheid en kan men wel alvast kennismaken met alternatieve eiwitten, die op dit moment nog niet zijn toegestaan in consumentenproducten. “Wij leiden de professionals op van de toekomst, dus dit soort kennis hoort in het onderwijs.”
Na de middelbare school koos ze voor de studie Levensmiddelentechnologie. Ze studeerde af bij Unilever, waar ze onderzoek deed voor de R&D afdeling. 

“Ik wilde graag projectleider R&D worden. In de jaren negentig moest je voor die functie gepromoveerd zijn. Dat had ik niet perse voor ogen, maar ik wilde dat erg graag, dus dat heb ik gedaan.” Na haar promotie werd ze projectleider bij FrieslandCampina. Daarna maakte ze de overstap naar Westland Kaas  als directeur R&D. Ze werd bemiddeld via DUPP. “Na acht jaar tussen commercie en marketing bij Westland Kaas was het tijd voor iets anders. Tegen mij was altijd gezegd: ‘je kunt zo goed ingewikkelde zaken uitleggen, je moet het onderwijs in.’ Er stond een functie open als docent-onderzoeker Eiwittransitie bij de HAS, die me interessant leek. Ik ben er begonnen en later deed zich de kans voor om lector te worden.”

Geen nieuws missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de EVMI-nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

De functie van lector is de plek waar alles samenkomt. “Hier breng ik mensen samen, kan ik kennis overdragen en een visie ontwikkelen op het verbinden van onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk als antwoord op de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voeding. Ik geniet van deze functie.  Wat hier ook na komt, ik wil dezelfde dingen blijven doen: kennis overdragen en gebruiken om mensen te verbinden. Niet alleen in het ontwikkelen van een visie als stip op de horizon en het initiëren van samenwerkingsverbanden door de hele keten, maar ook om vervolgens als team dit doel te behalen. Voor mij is het belangrijk dat ik mensen in mijn team kan laten groeien door ze hun eigen talenten te laten ontdekken en verder te ontwikkelen.”

De overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs was geen lichtzinnige keuze. “Het is als een 180-graden-draai. Ik kan hier veel dingen leren. Ik heb wel mijn leaseauto en een stuk salaris moeten inleveren. Daar heb ik het thuis met mijn gezin over gehad. Maar uiteindelijk staan werkplezier en voldoening voorop.”

Ingeborg Haagsma-Boels

Januari 2023 – heden     
HAS green academy Lector Eiwittransitie in Voeding
April 2022 - januari 2023     
Lecturer Food Technology and Scientist Protein Transition
2013 - April 2022    
Westland Kaas
Verschillende rollen, o.a. R & D Director 

Altijd op de hoogte blijven?