Extra handjes

10 juni 2024 Janet Kooren

REDACTIONEEL #4 | Je hoort het werkelijk overal, in iedere sector en in ieder deel van ons land. We komen mensen tekort. In de fabriek, in de zorg, op de weg, in het onderwijs, je kunt echt denk ik geen sector opnoemen waar dit niet speelt. En soms met hele grote gevolgen. In bepaalde sectoren kan je dat deels opvangen door automatisering en robotisering. Eentonig en repeterend werk wordt dan meestal als eerste geautomatiseerd.

De voordelen van automatisering en robotisering gaan vaak nog wel een stukje verder dan meer kunnen doen met minder mensen. Want het gaat om werk dat in veel gevallen leidt tot rsi-klachten, het gaat om het verhogen van een productie van een lijn omdat robots bepaalde handelingen vaak sneller kunnen uitvoeren dan mensen dat kunnen. Maar ook de nauwkeurigheid van het werk kan omhoog gaan, want een robot raakt niet afgeleid en wordt niet moe. Allemaal bijvangst? 

Vaak moet je wel wat hordes overwinnen als je in je bedrijf wilt gaan werken met robots. Want nog steeds bestaat bij veel mensen de angst dat een robot hun baan gaat ‘inpikken’. En dat ze daardoor zelf overbodig worden. Dat hun werk verandert, is vaak wel een feit. Maar dat het juist leuker en afwisselender kan worden, dat moet nog wel even tussen de oren landen. Daarom is het belangrijk om medewerkers mee te nemen in de mogelijkheden en de voordelen. Om ze te betrekken bij het traject, om hun betrokkenheid te krijgen. 

Waar je dat ziet gebeuren, zie je dat de waardering voor de techniek stijgt en dat men realiseert dat robots dan misschien wel taken overnemen, maar onder aan de streep juist zorgen voor méér werk. En dus voor het behoud van arbeidsgelegenheid in ons land. Want ze helpen ons ook concurrerender te zijn. Robots zijn beslist niet iets om bang voor te zijn. Daar zijn ze bij Pruvé in Edam ook op de werkvloer wel achter. Om maar een voorbeeld te noemen.

Laten we blij zijn met de gebieden waar robots ons kunnen helpen bij de productiviteit. Want op lang niet alle gebieden zie ik een robot het personeelstekort oplossen. Voordat een robot onze kinderen gaat leren rekenen, zijn we nog wel wat jaartjes verder, vermoed ik zo.

Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl

Altijd op de hoogte blijven?