Als consument hebben we het recht om te weten wat er in ons voedsel zit en waar het vandaan komt. Deze transparantie wordt vervuld door etiketinformatie op voedselproducten, een essentieel instrument dat ons in staat stelt om weloverwogen keuzes te maken over wat we consumeren. Maar wat er achter een correct voedseletiket schuilgaat, is voor velen onbekend.
Als Labeling Specialisten zijn we dagelijks bezig om productspecificaties en etiketten van de juiste informatie te voorzien. Onze taak is tweeledig: enerzijds helpen we producenten en retailers om volledige duidelijkheid te krijgen over de productinformatie om uiteindelijk tot een kloppend etiket te komen, anderzijds voorzien we de consument van de juiste etiketinformatie conform Europese en nationale wetgeving.
De specificatiefase
De etiketinformatie omvat verschillende wettelijk vereiste onderdelen, waaronder de ingrediëntenlijst. Op het etiket te herkennen aan de aanduiding ‘Ingrediënten:’, gevolgd door een opsomming van de ingrediënten waaruit het product bestaat. Bij een pot 100% pindakaas zal dit een korte lijst zijn, bij een complexe kant-en-klaarmaaltijd een langere.
In de specificatiefase worden de ingrediënten voor het eerst zichtbaar en start onze controle. Deze omvat onder meer het checken van percentages van de ingrediënten (om te verzekeren dat het totaal op 100% uitkomt), de volgorde van ingrediënten (gedeclareerd naar afnemend gewicht) en de correcte aanduiding en functie van ingrediënten, additieven en allergenen. Ook landen van herkomst, certificeringen, technische hulpstoffen en gewenste schrijfwijze van de klant maken onderdeel uit van onze check. Waar nodig stellen we verdiepende vragen aan de leverancier. Bijvoorbeeld: Is de kaas gemaakt met dierlijk of microbieel stremsel? Zijn de specerijen minder dan 2% van het totale recept? Wat is de bron van het eiwit? Is het vet ongehard, gehard of gedeeltelijk gehard? Hoeveel procent cacaobestanddelen zitten er in de chocolade?
Vragen die een leek waarschijnlijk niet stelt, maar voor ons essentieel zijn voor het verzamelen van de correcte etiketinformatie.
Etiketinformatie juist geplaatst?
Tijdens het opmaken van een etiket zetten we onze controle voort. De etiketinformatie is in deze fase goedgekeurd, maar is deze ook correct op het etiket geplaatst? Naast de wettelijke etiketinformatie, controleren we ook vrijwillige vermeldingen zoals afbeeldingen, claims, teksten en logo’s en geven we advies aan de klant. Van zelf ontworpen logo’s tot niet-goedgekeurde gezondheidsclaims en misleidende afbeeldingen; een check blijkt niet overbodig.
Consument
Een sleutelvraag die we onszelf stellen tijdens ons werk is: hoe zal dit overkomen op de consument? Het is van cruciaal belang dat we ons verplaatsen in de positie van de consument bij elke controle die we uitvoeren. Dat inleven gaat vrij vanzelf, door de winkels struinen en etiketten bestuderen is voor velen van ons immers ook een hobby.
Kortom, de onmisbare geheime ingrediënten van een kloppend voedseletiket bestaan wat ons betreft uit kennis, ervaring, inlevingsvermogen én passie voor het vak.
Isabel Widdershoven
Ettiketeringsspecialist Normec Foodcare