Beeld: Olia Danilevich via Pexels
In dit artikel bespreekt de redactie van EVMI de leukste/interessantste/meest spraakmakende EVMI-artikelen van het jaar: van greenwashing, via 3D-printen tot de suikertaks. Volgens ons allemaal het lezen waard!
Janet Kooren
Hoofdredacteur Janet Kooren kent alle artikelen uit EVMI van a tot z. Maak dan maar eens een selectie…
- ‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen, over greenwashing van voedselverpakkingen
- Palmolie: sentiment versus feiten, een genuanceerde kijk op palmolie
- Ggo’s temmen met fluoride, over hoe je genetisch gemodificeerde organismen op een simpele, relatief goedkope manier binnen de deuren van het lab houdt met fluoride
- Microplastics in voedselverpakkingen: Reëel risico of verwaarloosbare impact? over microplastics binnenkrijgen en hoe erg dat eigenlijk is
- Bescherming op meerdere fronten, over schapenvet
- Tekorten door de coronapandemie
- Bacteriële opsporing verzocht, over een detector voor bacteriën in voedingsmiddelen die nog van de productieband moeten rollen.
- Interview Remko Boom | Meer duurzaamheid kan ook betere producten betekenen
- Waarom moet innovatie innovatief zijn?
Julia van der Zande
Ik heb een aantal artikelen uitgezocht die mij meteen aanspraken. Het eerste artikel is erg recent en gaat over de nieuwe regels over voeding opgesteld in het eindelijk verschenen regeerakkoord. Het tweede artikel gaat over student Amy Wezenberg die van erwtenmelk ijs heeft gemaakt en het laatste artikel gaat over het creëren van voedsel met de 3D-printer.
- 271 dagen na de verkiezingen is er eindelijk een regeerakkoord. Wat is er precies gezegd over voeding? Dit zegt het regeerakkoord over voeding
- Amy Wezenberg wist erwten te veranderen in smaakvol ijs. Ook interesseert ze zich in duurzame voedselverpakkingen. Een inspirerend verhaal. Plantaardige melk van erwten | “We staan op een keerpunt”
- Er zijn steeds meer mogelijkheden met de 3D-printer. Een van de nieuwste technologieën is het printen van eten. In dit artikel wordt verteld hoe ver we daar nu mee zijn. 3d-printen in de food | Kan dat al dan?
Nienke Arkeraats
In 2021 is de ontwikkeling op het gebied van voeding flink gevorderd, er zijn dingen veranderd en nieuwe inzichten gekomen. Om terug te kijken heb ik drie artikelen uitgekozen. Twee over suiker, waarbij de eerste gericht is op de nieuwe inzichten over de gezondheid van fructose. Het andere artikel gaat over hoe je een hypo kunt ervaren zonder dat de bloedglucose te laag is. Tot slot een artikel over haver, het gezondheidsaspect en de gezondheidsclaims.
- Fructose is een van de meest besproken en onderzochte stoffen in de dagelijkse voeding. In dit artikel worden de nieuwe inzichten vergeleken met die uit 2018. Fructose: slechter dan 5 jaar geleden
- Hoe kan het dat je een hypo ervaart zonder dat de bloedsuiker laag is? In dit artikel wordt het fenomeen reactieve hypoglykemie uitgelegd. Slap door de suiker, of toch iets anders?
- Graansoorten als tarwe, gerst en rogge zien we veel terug. Naast deze soorten komt ook haver steeds meer terug, denk aan producten als havermout of havervlokken. Dit artikel gaat over de gezondheidsaspecten en gezondheidsclaims van haver. Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder
Michelle Wijma
2021 was een bewogen jaar voor EVMI, met nieuwe makers en een nieuw evenement, Food Technology, dat - alweer - moest worden uitgesteld. In de acht edities kwamen ondertussen tientallen interessante en spraakmakende artikelen langs.
- Mijn persoonlijke interesse gaat vooral uit naar de eiwittransitie en naar nieuwe producten die de overgang naar meer plantaardige eiwitten moet bevorderen. Tijdens deze online conferentie kwamen allerlei manieren langs om dat te doen. De vraag is wel, hoe krijg je consumenten zover dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief? Voor goede vleesopvolgers wordt vaak kippenei-eiwit gebruikt, maar dat is niet plantaardig. FUMI Ingredients ontwikkelde eiwitpoeder gemaakt uit overgebleven gist van bierbrouwerijen. Tot slot een interview met Helma Verkerk, die het roer omgooide en Miss Susta begon.
- De suikertaks, die over een paar jaar mogelijk Nederland bereikt, maakt veel los. Met name berichten over het succes ervan krijgen aandacht, terwijl de onderzoeken waarin getwijfeld wordt aan de maatregel wat lijken te worden ondergesneeuwd. In dit artikel, Suikertaks als oplossing?, zette auteur Mischa Brendel e.e.a. op een rijtje. Ondertussen ontwikkelde de WUR een tool om suiker te reduceren.
Heb je deze artikelen met plezier gelezen? Neem dan een abonnement op EVMI, het eerste jaar voor slechts € 49,99!