Kijk- luister- en leestips voor de vakantie

24 december 2021 Nienke Arkeraats Julia van der Zande Michelle Wijma

Beeld: Ian Schneider via Unsplash

Terwijl EVMI even met vakantie is, vermaken we jullie graag met een lijstje lees-, kijk- en luistertips over voeding. Begin januari zijn we weer terug met vers nieuws!

Leestips 

  • Een voorbeeld nemen aan een superheld: dat blijkt een heel goed idee, volgens dit artikel uit De Volkskrant. Superhelden bewegen veel, eten gezond en staan positief in het leven. Een rolmodel voor kinderen en volwassen dus.
  • Tijdens de feestdagen eten we allemaal meer dan normaal. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht beweren dat het belangrijker is om het gehele jaar gezonder te eten, dan op je eten te letten tijdens de feestdagen.
  • De familie Van Gorp kookt voor de varkens in hun varkenshouderij. Door het zelfgemaakte eten hebben de varkens minder last van hun darmen, vertonen ze minder bijtgedrag en zijn ze sneller verzadigd. Bovendien vermindert het geur en ammoniak. Lees hier het hele artikel.

Kijktips 

  • In de serie SaltFatAcidHeat (Netflix) gaat de Amerikaanse chefkok en culinair schrijver Samin Nosrat naar Italië, Japan, Mexico en de VN (California) en onderzoekt de vier basisbeginselen van lekker koken: zout, vet, zuur en hitte. Heb je zin om 40-50 minuten te ontspannen, kijk dan eens een aflevering van deze serie!
  • Ben jij benieuwd naar voeding en onze toekomst? De Universiteit van Nederland heeft een vijfdelige serie op youtube Menu van morgen die in het teken staat van voeding en de toekomst. 

Luistertips 

  • Als je een duidelijke uitleg wilt over moeilijke wetenschappelijke onderwerpen, dan is deze podcast van Focus Wetenschap iets voor jou. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering.  
  • Deze driedelige grappige podcast gaat in op culinaire hits buiten onze grenzen, zoals bijvoorbeeld een broodje döner kebab. Naast dat er wordt besproken waarom deze broodjes zo populair zijn, gaam e makers ook in op de cultuur van Turken in Nederland. Mijn vader is een afhaalchinees is te beluisteren via NPO radio 1. 

Meer van dit soort tips? Op voedingnu.nl delen we er iedere vrijdag een. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen.

Altijd op de hoogte blijven?