BLOG | Als voedingsmiddelenindustrie kennen we als geen ander de waarde van houdbaarheid. Hoe langer voedsel zijn kwaliteit behoudt, hoe duurzamer de keten. Grootschalige en efficiënte productie, eenvoudige logistiek, lagere kosten. Meer gemak en minder derving, óók voor de consument. Houdbaarheid is een belangrijke toegevoegde waarde aan ons voedsel.
Maar hoe houdbaar is onze industrie zelf? Steeds meer consumenten maken zich zorgen over E-nummers of ‘ultrabewerkt’ voedsel en anderen switchen van dierlijk naar plantaardig. Weer een ander laat pakjes en zakjes voortaan links liggen en pureert nu zelf soepen, sappen en sauzen van bij voorkeur biologisch vers uit het seizoen.
En hoe houdbaar is onze industrie als het gaat om arbeid? Gekwalificeerde productiemedewerkers, knappe koppen voor QHSE-functies, commerciële foodies of juist productontwikkelaars die ons helpen om de switch te maken naar minder bewerkt of méér plantaardig. Ze zijn steeds moeilijker te vinden. En als ze er zijn, hoe behoud je ze dan en hoe houd je ze wendbaar?
Recente publicaties onderstrepen het beeld dat de krapte op de arbeidsmarkt een grote uitdaging is en blijft. “Personeelsschaarste brengt koploperspositie Nederlandse voedingssector in gedrang”, kopte een recente publicatie van ING. Een van de genoemde oplossingen is het investeren in medewerkers. Om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt en om als sector voorop te blijven lopen, is het essentieel dat mensen zich continu blijven ontwikkelen. Wendbare medewerkers zijn houdbare medewerkers!
Wel vreemd eigenlijk, als je hier door de bril van de voedingsmiddelenindustrie naar kijkt: Houdbaarheid door wendbaarheid. Houdbaarheid door groei? Wij hebben het juist tot kunst verheven om groei te remmen. We creëren houdbaarheid met stoom en kokend water, zuurstofdicht en vacuüm verpakt. We drogen, verhitten, verlagen de pH of verhogen de druk. Precies wat we níet met onze medewerkers willen doen.
Toch wijzen onderzoeken uit dat onze sector ver achterblijft op andere sectoren als het gaat om investeringen in Learning & Development. Bovendien wordt er vooral geïnvesteerd in operationele trainingen en minder in medewerkers als belangrijkste kapitaal om de houdbaarheid van het bedrijf zelf te bevorderen.
Wat mij betreft verandert dat. Net als collega- onderwijsinstellingen, is HAS green academy volop bezig vorm en inhoud te geven aan LLO: Leven Lang Ontwikkelen. Want ook wij blijven onszelf continu ontwikkelen. Met nieuwe samenwerkingen en nieuwe leerervaringen bouwen wij voort op ruim 75 jaar ervaring als hogeschool en cursusaanbieder. Met onze praktijkfaciliteiten, docenten uit de beroepspraktijk, nieuwsgierige onderzoekers en met de experts van bedrijven waarmee we samenwerken, bieden wij een contextrijke leeromgeving.
Doe jij mee? Bekijk ons cursusaanbod op has.nl. Voor een wendbare en houdbare sector, met wendbare én houdbare medewerkers!