Uitbreiding voor toekomstbestendigheid

12 juni 2025 Chris Memelink

BLOG | Bij Van Ballegooijen Foods bouwen we aan de toekomst: onze productielocatie in Wijk en Aalburg wordt uitgebreid. We reserveren ruimte voor het vergroten van onze koel- en vriescapaciteit, voor de productie maken we meer ruimte, zodat we verder kunnen automatiseren. En ook de logistiek wordt aangepakt. 

Chris Memelink

Manager Maintenance & Engineering bij ingredients for food innovators (iffi)

Er zijn verschillende redenen voor deze uitbreiding: er is nog veel handmatig werk en de opslag van vriesproducten besteden we nu uit. Dankzij de uitbreiding van de vriescapaciteit hebben we meer grip op kwaliteit en beschikbaarheid en reduceren we onze transportbewegingen sterk. Dat is niet alleen gunstig voor de kosten, maar ook voor onze CO2-footprint. 

Het produceren van gelamineerde degen is nu nog handwerk maar we gaan de lijn volledig automatiseren. Producten gaan vanuit de lijn direct de spiraalvriezer in, vervolgens worden ze verpakt, gepalletiseerd door een robot waarna ze klaarstaan voor de opslag. We zijn nu bezig om ook het laatste stuk te automatiseren, naar een volledig geautomatiseerd vrieshuis waar op afroep het juiste pallet tevoorschijn komt. 

Door deze automatiseringsslag besparen we circa vier fte op de lamineerlijn. Ook voor onze Cookie Dough lijn zijn we bezig met het vergroten van de efficiency, wat nog een besparing van één à twee arbeidsplaatsen oplevert. Minder mensen aan de lijn is voor de continuïteit van ons bedrijf noodzakelijk: het wordt immers steeds lastiger om personeel te vinden voor deze functies, zeker wanneer het functies in koel- of vrieshuizen betreft. We kijken als bedrijf daarom minder naar standaard terugverdientijden, maar laten de toekomstbestendigheid van het bedrijf zwaarder meewegen. 

Deze automatiseringsslag heeft wel een keerzijde: We worden afhankelijker van externe partijen en moeten zorgen dat ons eigen personeel meegroeit met de nieuwe technologie. Gelukkig krijgen we tot dusver onze technische vacatures wel ingevuld. Dat heeft wellicht te maken met wat we te bieden hebben aan potentiële werknemers. We hebben namelijk alles in huis: koelen, verwarmen, automatisering, software, et cetera. We werken met de nieuwste technieken en zijn hier en daar onze tijd wat vooruit. Dat maakt ons bedrijf interessant voor techneuten. 

Aan de uitbreiding ging een heel voorbereidingstraject vooraf, met de nodige uitdagingen. Ons bedrijf ligt aan de rand van het dorp, niet op een bedrijventerrein. Er was genoeg ruimte op ons terrein, maar bij dergelijke uitbreidingen moet je de omgeving meenemen. Een ander probleem vormde onze te lage aansluitcapaciteit, het probleem van de netcongestie begon toen net te spelen. We hebben daarom heel precies onderzoek laten doen naar ons huidige energiegebruik, wat zijn de pieken en dalen, waar zit nog ruimte? We hebben zonnepanelen geplaatst, gasgeneratoren en een accu. 

’s Nachts hebben we nog wat ruimte over, dus koelen we dan wat meer, zodat overdag meer energie overblijft voor de productie. De bouwwerkzaamheden worden eind dit jaar afgerond en in 2026 hopen we op volle kracht te draaien. Daarna is het slechts nog een kwestie van finetunen.

Altijd op de hoogte blijven?