1.300 incidenten voedselveiligheid UK

23 mei 2007

LONDEN - De Food Standards Agency (FSA) in het Verenigd Koninkrijk heeft vorig jaar ruim 1.300 incidenten rond voedselveiligheid onderzocht.

Dat staat in een rapport dat de instelling voortaan jaarlijks gaat uitgeven.

De FSA is in 2000 opgericht maar kan pas sinds de oprichting van een concernbrede database in 2005 gedetailleerde analyses geven van incidenten.

De 1.342 incidenten, waaronder de veelbesproken salmonella in chocolade, werden vooral veroorzaakt door verontreiniging, chemische toxines, pathogenen en besmettingen met stoffen, zoals glas.

Bij de acties die ondernomen moesten worden ging het 81 keer om een food alert via de locale autoriteiten. In 478 gevallen werd aangifte gedaan bij de Europese Commissie, via het Rapid Alert System for Food and Feed.

In sommige gevallen betroffen het recalls door onjuiste etikettering rond allergieën. Dit jaar is de FSA een SMS-berichtenservice gestart die ontvangers waarschuwt bij ontstane mogelijke allergierisico’s.

Lees ook:
Dode vleermuis in Kellogg's All Bran (21 mei 2007)

'McDonald’s stopt klacht in doofpot' (11 mei 2007)

Recall potten haring Ikea (10 mei 2007) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Cadbury en salmonella 

Of kijk in:
Dossier recalls
HACCP Module (met onder meer toxinen)

Altijd op de hoogte blijven?