1000 banen weg bij FrieslandCampina

10 november 2020

Beeld: Wikipedia commons

FrieslandCampina schrapt gedurende 2020 en 2021 in totaal 1000 banen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland. De vervallen arbeidsplaatsen zijn onderdeel van een grote reorganisatie waarin het zuivelbedrijf vanaf 2022 structureel de kosten wil verlagen met meer dan 100 miljoen euro per jaar.

Waar mogelijk worden de geschrapte banen opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Maar gedwongen ontslagen niet kunnen worden uitgesloten, stelt de zuivelreus in een verklaring. In juli van dit jaar werd al bekend dat de winst fors gedaald was en dat er een reorganisatie op de loer lag.

Door de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie heeft FrieslandCampina haar in 2018 ingezette strategie 'Our Purpose, Our Plan' moeten herzien. Het bedrijf gaat de strategie versneld implementeren 'met verscherpte focus op de groeisegmenten en het structureel verlagen van het kostenniveau.' CEO Hein Schumacher zegt dat het bedrijf in 2020 in een 'perfecte storm' is beland: 'Tegenslagen die direct of indirect het gevolg zijn van de coronapandemie [...] hebben een significante impact op onze winstgevendheid in 2020 en kunnen niet volledig worden gecompenseerd. Daarnaast staan de winstmarges in Nederland, België en Duitsland onder druk.' Schumacher zegt de juiste strategie te hebben, maar dat de marktomstandigheden vereisen dat deze sneller uitgevoerd moeten worden, met meer focus op winstgevende omzetgroei en kostenbesparingen. 

Altijd op de hoogte blijven?