33,5 miljoen kopjes koffie en 16,2 miljoen koppen thee

10 oktober 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Unsplash

Dat drinken Nederlandse consumenten gezamenlijk elke dag volgens derde editie van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek van Koffie & Thee Nederland. “Koffie en thee zijn crisisbestendige dranken. Ze maken deel uit van onze dagelijkse rituelen en geven van oudsher ritme aan de dag”, aldus Koffie & Thee Nederland.

Koffie is het meest populair. Bijna 8 op de 10 Nederlanders drinkt wel eens koffie. Zwarte koffie staat op de eerste plaats. 45 procent geeft hier de voorkeur aan. Cappucino staat met 25 procent op de tweede plaats.

Koffie en thee

7 op de 10 Nederlanders drinkt weleens thee. Zwarte thee is het meest populair, 24 procent kiest hiervoor. Groene thee met een smaakje staat met 13 procent op de tweede plaats. Een meerderheid van de consumenten, bijna 60 procent, zet thee met een theezakje per kop. 39 procent geeft aan een ruime selectie theesmaken in restaurantgelegenheden te waarderen.

Sinds het eerste onderzoek in 2018 signaleert Koffie en Thee Nederland een stijgende lijn in het aandeel jongeren (16 t/m 34 jaar) dat koffie en thee drinkt. Sinds 2018 steeg het aantal jongeren dat één keer per week koffie drinkt met 5 procent. “Als het gaat om dagelijks koffiedrinken zijn ouderen hen nog steeds de baas. 85 procent van de ouderen (55+) drinkt elke dag koffie, bij de jongeren is dat 30 procent.” Consumenten geven veel verschillende redenen voor het drinken van koffie en thee. Omdat ze het lekker vinden is de belangrijkste. Verder wordt onder andere uit gewoonte, voor de gezelligheid en gezondheid, weinig calorieën, en wakker blijven genoemd.

Kennis

Wel blijkt dat de kennis over de twee dranken beter kan. “Niet iedereen weet dat koffie en thee goed zijn voor de vochtvoorziening en je lichaam echt niet uitdrogen. Of dat koffie en thee zonder suiker naast water in de Schijf van Vijf staan van het Voedingscentrum. Dat laatste weten jongeren vaker dan oudere koffiedrinkers (32 vs 20 procent).” Daarnaast denkt 57 procent van de ondervraagde theedrinkers dat groene thee gezonder is dan zwarte thee, terwijl dit niet het geval is.

Nationaal Koffie & Thee Onderzoek

Koffie & Thee Nederland is de branchevereniging voor Nederlandse koffie- en theebedrijven. Ze voerden het onderzoek naar koffie en thee voor de derde keer uit om de kennis, de houding en het gedrag van de Nederlandse koffie- en theedrinkers in kaart te brengen. Marktonderzoeksbureau Ruigrok voerde het online onderzoek uit. In totaal vulden 1520 Nederlanders vanaf 16 jaar de vragenlijst in, waaruit in totaal 1.413 Nederlandse koffie- en/of theedrinkers zijn geselecteerd.

Bron: Koffie & Thee Nederland

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?