Zijden laagje verlengt houdbaarheid aardbei

13 mei 2016

Een extreem dun laagje van biologisch afbreekbare zijde kan de houdbaarheid van delicate vruchten als aardbeien en bananen buiten de koeling met een week verlengen. De werkzame stof in de zijde is het onoplosbare eiwit fibroïne.

Onderzoekers van de Amerikaanse Tufts University hebben dat aangetoond, meldt TuftsNow.

Geurloos, eetbaar, onzichtbaar

Zijde heeft een zeer sterke kristallijne structuur. Het eiwit fibroïne in zijde heeft de eigenschap dat het andere materialen stabiliseert en beschermt. Het is volledig biologisch afbreekbaar, geurloos én eetbaar. Aangebracht als coating voor de houdbaarheid is het zo dun dat het vrijwel onzichtbaar is.

Het betekent een natuurlijk alternatief voor het langer houdbaar maken van delicate voedingsmiddelen, aldus de onderzoekers.

Productieproces met water

Het natuurlijke zijdelaagje wordt verkregen via een productieproces met water. Voor het onderzoek werden verse aardbeien in een oplossing van 1 procent zijde fibroïne-eiwit gedoopt. Dit gebeurde vier keer.

Vervolgens werden de vruchten met de zijden coating onder vacuüm voor korte of langere tijd met waterdamp behandeld om verschillende laagjes te krijgen. Hoe langer de blootstelling, hoe meer laagjes en hoe sterker de fibroïne-coating. De coating was 27 tot 35 micrometer dik.

Dikste coating

Daarna werden aardbeien met de verschillende coatingdiktes en ‘normale’ aardbeien bij kamertemperatuur bewaard. Na zeven dagen waren de aardbeien met de dikste coating nog steeds sappig en stevig, terwijl de ‘normale’ aardbeien al uitgedroogd en verkleurd waren.

Door de coating wordt de ademhaling van de aardbei vertraagd, waardoor ook de achteruitgang minder snel verloopt. De vruchten werden minder vatbaar voor kooldioxide en zuurstof.

Ook bij bananen

Dezelfde testen zijn uitgevoerd op bananen. Deze vruchten zijn  bijzonder omdat ze na de oogst nog verder rijpen. De zijden coating verminderde het rijpingsproces en zorgde ervoor dat de bananen hun stevigheid behielden.

Hoewel de invloed op de smaak in de studies niet is onderzocht, had de coating geen invloed op de textuur van het fruit.

De bevindingen staan beschreven in het meinummer van Scientific Reports.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?