Fabrikanten en merkeigenaren staan onder ongeëvenaard grote druk om veilige voeding te leveren. De combinatie van strengere voedselveiligheidsnormen, consumenten die steeds mondiger en proactiever zijn, nieuwe voedselcombinaties en wereldwijde supply chains zorgt ervoor dat terugroepacties steeds vaker voorkomen. Om te voorkomen dat merken lijden onder de gevolgen van publiekelijke terugroepacties moeten voedingsproducenten hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat er geen productvreemde deeltjes in de voeding zitten. We bespreken zeven manieren waarop productinspectietechnologie-uitdagingen op het gebied van fysieke verontreinigingen in voeding opgelost kunnen worden.

Door Mettler Toledo

1: de bron van de verontreiniging

Fysieke verontreinigingen kunnen ontstaan op verschillende momenten in het productieproces van voeding: tijdens het begin van het proces, tijdens de productie of tijdens het verpakken. Als het niet opgevangen wordt, kunnen verontreinigingen al ontstaan tijdens het begin van het productieproces, bijvoorbeeld als er een steen verborgen ligt tussen de aardappelen. Het kan voorkomen dat machines stukgaan tijdens de verwerking. Een mes kan bijvoorbeeld afbreken bij het snijden van brood in een bakkerij. Bovendien kunnen persoonlijke eigendommen, zoals pennen of sieraden, in verwerkingsmachines terecht komen. Tot slot kan het voorkomen dat er fouten optreden tijdens het verpakken, bijvoorbeeld in de deksel, de afdichting of het afsluitproces.

Oplossing: De momenten tijdens het proces waarin voedselveiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om fysieke verontreinigingen uit te sluiten worden Critical Control Points (CCP's) genoemd. Een Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP)- of Hazard Analysis and Risk-based Preventive Control (HARCP)-audit wijst uit waar CCP's opgezet moeten worden. Fabrikanten kunnen dit gebruiken om vast te stellen wat de beste technologie voor de detectie van verontreinigingen is om te implementeren. In sommige gevallen moeten zowel metaaldetectie als X-ray inspectie geïmplementeerd worden tijdens verschillende productiefasen.

2: soorten fysieke verontreinigingen

De verontreinigingen zijn afhankelijk van de ingrediënten en het fabricageproces, maar de meest waarschijnlijke zijn metaal, steen, bot, plastic, rubber en glas. De uitdaging is om te kiezen welke inspectietechnologie het meest geschikt is om de productvreemde deeltjes te detecteren.

Oplossing: X-ray inspectietechnologie kan bovenstaande verontreinigingen detecteren, maar metaaldetectie detecteert specifiek ijzerhoudende en niet-ijzerhoudende metalen, plus alle soorten roestvrijstaal. Met de HACCP/HARCP-audit kunnen fabrikanten sturing geven aan de technologie-investering die ze nodig hebben en hun investering toekomstvast maken door na te denken over toekomstige productlijnen en de bijbehorende verontreinigende materialen.

3: formaat en dichtheid

Het formaat en de dichtheid van het product is van invloed op de gevoeligheid van de detectie. Hoe homogener een product is, hoe eenvoudiger het is voor inspectietechnologie om fysieke verontreinigingen vast te stellen. Het kan uitdagend zijn als het productvreemde delen een vergelijkbare of lagere dichtheid hebben dan het geïnspecteerde product, bijvoorbeeld een glasscherf in een glazen pot, of als het product componenten met verschillende dichtheden heeft, zoals kant-en-klaarmaaltijden. Grotere producten met een grotere massa of een hoger vochtgehalte kunnen ook een probleem vormen voor sommige inspectietechnologieën. In deze gevallen kan het zijn dat een product een eigen signaal genereert, wat het moeilijk maakt voor metaaldetectors om het verschil te zien tussen de producten en de metaalverontreinigingen.

Oplossing: Ontwikkelingen op het gebied van technologie voor de detectie van verontreinigingen zorgen ervoor dat zowel x-ray- als metaaldetectiesystemen gevoelig genoeg zijn om kleinere verontreinigingen in uitdagende toepassingen te detecteren. Sommige metaaldetectors maken gebruik van verschillende frequenties tegelijkertijd om het signaal van ‘natte’ producten op te heffen. Geavanceerde X-ray systemen passen het vermogen automatisch aan aan het product dat geïnspecteerd wordt om het beeldcontrast te optimaliseren.

4: verpakking

De vorm, het formaat en het materiaal van de verpakking kan de productinspectie uitdagend maken. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren van glazen verontreinigingen in glazen potten of metaalverontreinigingen in gemetalliseerde folieverpakkingen. Ongewone verpakkingsvormen, zoals ronde glazen flessen en kartonnen verpakkingen, kunnen het zichtbare veld van X-ray technologie nog verder verhullen, waardoor de gevoeligheid van de detectie vermindert. Grote of hoge verpakkingen moeten veilig verplaatst worden op de transportband zodat ze stabiel zijn wanneer ze bij de inspectietechnologie komen.

Oplossing: Overweeg wat de meest geschikte oplossingen voor detectie, transportbanden en geleiderails zijn op basis van de verpakking. X-ray inspectiesystemen die gebruik maken van horizontale, gesplitste, gecombineerde of schuine stralen kunnen glasfragmenten in glazen verpakkingen detecteren. Sommige X-ray systemen kunnen ook zo geconfigureerd worden dat blinde vlekken in complexe verpakkingen gecontroleerd kunnen worden op verontreinigingen. Metaaldetectietechnologie die gebruik maakt van multi-simultane frequentietechnologie en productsignaalonderdrukkingstechnologie detecteert metaal in toepassingen met een groot producteffect en in producten die verpakt zijn in gemetalliseerd folie.

Factory Food Manufacturing Beeld: Mettler Toledo Beeld: Mettler Toledo

5: de snelheid van productielijnen

De snelheid van lijnen neemt steeds toe om te kunnen voldoen aan productiedoelen en de eisen van eindgebruikers. Droge korrelproducten en vloeistoffen kunnen extra uitdagend zijn om te inspecteren op snelle productielijnen.

Oplossing: Er zijn specifieke metaaldetectors en X-ray inspectiesystemen die ontworpen zijn voor vloeibare producten en bulkflowproducten. Deze werken met hoge doorvoer- en bandsnelheden en bewaren het productiviteitsniveau. Deze technologieën gebruiken intelligente software om de exacte locatie van de verontreiniging vast te stellen en het veilig uit te werpen. Dit zorgt voor zo min mogelijk productafval en geen downtime.

6: constante optimalisering

Inspectiesystemen moeten werken met de juiste gevoeligheid om er zeker van te zijn dat verontreinigingen gedetecteerd worden en veilig uitgeworpen worden. Als de machines echter niet goed afgesteld zijn, wordt het aantal foutieve uitwerpen groter, is er meer productafval en wordt de productie-efficiëntie verminderd.

Oplossing: Dankzij software-innovatie kunnen zowel X-ray systemen als metaaldetectors gedeeltelijk of volledig geautomatiseerde productinstellingen gebruiken. Omdat de kans op menselijke fouten bij het instellen kleiner is, wordt het gevoeligheidsniveau gemaximaliseerd en wordt het aantal foutieve uitwerpen gereduceerd, waardoor bijbehorende afvalkosten bespaard worden. De detectiegevoeligheid moet regelmatig getest worden met fysiek testmateriaal om te voldoen aan voedselveiligheidsnormen. Beide technieken hebben prestatievalidatietests om te zorgen dat de inspectiesystemen in topvorm blijven.

7: rapportage en controle

Rapportage tijdens dagelijks gebruik is essentieel om te voldoen aan voedselveiligheidsnormen, KPI's van de productie te verbeteren en de algehele effectiviteit van de apparatuur te ondersteunen. In het geval van een terugroepactie, is het voor fabrikanten cruciaal om inspectiegegevens te hebben, zodat ze aan kunnen geven dat ze alle nodige voorzorgsmaatregelen ondernomen hebben om verontreinigingsrisico's te vermijden of minimaliseren.

Oplossing: Alle inspectie-activiteiten kunnen opgenomen worden in realtime. Fabrikanten kunnen de gegevens eenvoudig ophalen om de noodzakelijke documentatie te leveren om te bewijzen dat ze due diligence toegepast hebben en om de auditvereisten voor voedselveiligheid ondersteunen. Als er gebruik gemaakt wordt van geavanceerde software en een gecentraliseerde netwerkinfrastructuur kunnen de inspectiegegevens gebruikt worden om producten traceerbaar te maken en ze terug te halen als de voedselveiligheid geschonden wordt.

Fabrikanten van voedingsmiddelen kunnen nieuwe trends op het gebied van voeding en verpakkingen voorblijven, snellere doorvoer mogelijk maken en voldoen aan voedselveiligheidsnormen door de juiste techniek voor de detectie van verontreinigingen te kiezen. Download de gratis whitepaper over Het waarborgen van voedselveiligheid voor meer informatie over toekomstige ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid.

Altijd op de hoogte blijven?