Aandeelhouders van het Duitse industriebedrijf Bayer komen in opstand. Zij zetten hun vraagtekens bij de overname van Monsanto, producent van onkruidverdelger Roundup, en dreigen hun steun aan de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen in te trekken.

De topman van Bayer, Werner Baumann, zit op de schopstoel. Zijn Raad van Bestuur kreeg tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering te horen dat de meerderheid van de aandeelhouders hen geen decharge wil verlenen. Slechts 45 procent van de aandeelhouders steunde de Raad van Bestuur. De rest, en daarmee de meerderheid van de aandeelhouders, stemde tegen een decharge. Wanneer een bestuur geen decharge wordt verleend, kunnen de bestuursleden persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor de gebeurtenissen in het bedrijf van het afgelopen jaar.

De Raad van Commissarissen staat unaniem achter het gevoerde beleid van de Raad van Bestuur, laat Bayer weten in een persbericht: ‘Hoewel we de uitslag van de stemming op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zeer serieus nemen, staat de Raad van Commissarissen van Bayer unaniem achter de Raad van Bestuur’, aldus Werner Wenning, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Rechtzaken

De aandeelhouders maken zich zorgen over het bedrijf, dat vorig jaar het Amerikaanse Monsanto overnam. Monsanto is de producent van omstreden onkruidverdelger Roundup. Sinds de overname is de marktwaarde van Bayer met ongeveer 30 miljard euro gedaald, schrijft de NOS. Dit heeft onder andere te maken met de vele rechtszaken die lopen tegen het chemiebedrijf vanwege Roundup. In de Verenigde Staten zijn er meer dan 13.000 klachten ingediend tegen Roundup door mensen die zeggen dat ze ziek zijn geworden van de stof glyfosaat die in het middel aanwezig is.

Kwartaalomzet

Ondanks alle negatieve verhalen rondom Bayer, glyfosaat en Roundup, is de omzet van de Bayer Crop Science afdeling wel flink toegenomen. Het bedrijf heeft het eerste kwartaal afgesloten met een omzet van 6,44 miljard euro. Dit is 125 procent hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De totale omzet van de Bayer groep over het eerste kwartaal was 13 miljard. Het bedrijf verwacht over het hele jaar 2019 een omzet te halen van ongeveer 46 miljard euro.

Altijd op de hoogte blijven?