Agrifoodpluim voor visvervangers van Monkeys by the Sea

23 februari 2023 Redactie Vismagazine
Foto: Screenshot video Monkeys by the Sea

Monkeys by the Sea wint de Agrifoodpluim van de provincie Noord-Brabant. De start-up maakt visvervangers van ingrediënten uit de buurt en ontvangt de prijs vanwege hun bijdrage aan de eiwittransitie.

“De eiwittransitie is een belangrijke pijler in ons beleidskader”, zegt Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel op Landbouw en Voedsel Brabant. “Monkeys by the Sea draagt daar zeker aan bij met hun smaakvolle visvervangers. Extra pluspunt is dat zij hebben gekozen om te werken met echt regionale ingrediënten, zoals oesterzwammen uit Oost-Brabant, maar nu ook aan het experimenteren zijn met suikerbietenpulp uit West-Brabant. Daarom reik ik hen graag de Agrifoodpluim uit.”

Plantaardige visvangers

Thijs Wullems van Monkeys by the Sea ziet de prijs als een aanmoediging om “door te gaan op de door hen ingeslagen weg naar een plantaardiger voedselaanbod”. Hij startte samen met Taco Wijbenga de onderneming. Inmiddels maken ze zo’n vijftien visvervangers waaronder verschillende salades, vissticks, filets en zeewierbites.

Voor de visvervangers gebruikt Monkeys by the Sea onder andere gezuiverd zeewater, rijst, tarwe, oesterzwammen, micro-algen en erwtenproteïne gebruikt en geen soja. De ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de buurt, zodat er minder transport nodig is. Zo gebruiken ze Zeeuws zeewater, oesterzwammen uit Oost-Brabant en fermentatieproteïnes en suikerbietenpulp uit West-Brabant.

Monkeys by the Sea

De inspiratie voor de bedrijfsnaam Monkeys by the Sea komt van een ontdekking van de universiteit Leiden. Apen die dicht bij zee leven krijgen meer eiwitten binnen door de consumptie van zeewier en schelpen, waardoor de een grotere hersencapaciteit hebben dan andere apen. “Voor ons was dit de inspiratie voor ingrediënten van land en zee”, besluit Wullems.

Bron: Provincie Brabant

Agrifoodpluim voor Monkeys by the Sea from Landbouw en Voedsel Brabant on Vimeo.

Dit item is origineel verschenen op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?