Akkoord Vion en VWA over toezicht

27 januari 2012

DEN HAAG - De NVWA en Vion Food Group gaan een nieuwe manier van toezicht uittesten bij een Vion-slachterij in Boxtel. Vion verschaft de NVWA tijdens de pilot automatisch en digitaal informatie over bijvoorbeeld hygiëne en voedselveiligheid.

De partijen hebben dat in een convenant afgesproken. De proef past bij het streven van de NVWA om de kwaliteit en doelmatigheid van het toezicht verder te verbeteren en de zogenoemde toezichtslast voor de ondernemers te verminderen.

De vernieuwing van het toezicht heeft vooral betrekking op het intensiever borgen van voedselveiligheid in de slachterij. De NVWA ontwikkelde hiervoor de afgelopen jaren protocollen om hygiëne en voedselveiligheid in het slachtproces nauwkeurig te meten aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde gegevens. De proef in Boxtel moet uitwijzen welke onderdelen van het huidige toezicht kunnen worden vervangen door deze vorm van digitaal toezicht, stelt de NVWA. De bestaande keuringen en het toezicht door de NVWA op diergezondheid en dierenwelzijn blijft onveranderd.

De pilot duurt een half jaar. Als de proef slaagt, kunnen daarna andere slachterijen die aan de randvoorwaarden voldoen deelnemen.

Lees ook:
VWA sluit 23 recidivisten (20 september 2010)

Minder VWA-controle voor 'goede' foodbedrijven (16 juli 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over de NVWA

Alle berichten over Vion

Altijd op de hoogte blijven?