Alarmlijn Noorse kerstdiner

22 december 2006

OSLO - Noren die op kerstavond met de handen in het haar zitten omdat het traditionele ribstuk dreigt te mislukken, hoeven niet te wanhopen. Er is een alarmlijn die gestrande huiskoks bijstaat.

Juleribba, oftwel ribstuk, het traditionele Noorse kerstgerecht, is voor veel Noren blijkbaar moeilijker dan gedacht. Daarom is het Voorlichtingsbureau voor Vlees in Oslo net als vorig jaar een alarmtelefoon gestart.

’Vorig jaar hebben we honderden telefoontjes gehad van mensen die verlegen zaten om adviezen en tips voor het kerstdiner.’ vertelt informatieleider Thomas Tangen van het ’Opplysningskontor for Kjøtt’. ’Sommigen belden voordat het ribstuk in de oven werd gezet, anderen pas als het onheil al had toegeslagen. Deze wilden dan acuut weten hoe ze het zaakje nog konden redden.’

Meestgestelde vraag was: ’Het is de eerste keer dat ik er voor sta. En wat nu?’ Tangen verwacht dat het jaar nog meer storm zal lopen. De lijn staat 23 en 24 december open van 9 tot 17 uur. Een hele batterij experts van het bureau en de vleesbranche zitten klaar om gestrande koks te helpen.

Lees ook:
Ganzenlever meest foute kerstgerecht (22 december 2006)

En wat eten de Duitsers en de Belgen voor kerst

Bron: Correspondent Wim Verseput

Altijd op de hoogte blijven?