Alles op tafel: de waarheid achter ons eten ontrafeld

22 juli 2024 Ilse Reus pexels
PROGRAMMA | Kun je nog verantwoord tonijn eten? En zijn groentechips gezond? De makers van Keuringsdienst van waarde stellen deze vragen in Alles op tafel, het nieuwe consumentenprogramma op KRO-NCRV. Het programma wil de waarheid achter ons eten ontrafelen. 

Na ‘BinnensteBuiten’ en ‘Keuringsdienst van waarde’, komt KRO-NCRV met het programma ‘Alles op tafel’. Centraal staat de vraag: hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? In de eerste aflevering onderzoeken de programmamakers tonijn en groentechips.  

Verantwoord tonijn eten

Kun je tonijn nog met een gerust hart eten? “Ja”, zegt Adryan Rademakers van de Good Fish Foundation, “maar dan moet je wel goed opletten op welke tonijnsoort je eet.” Ze vertelt dat visbestanden van de tonijnsoorten Skipjack en Albacore goed zijn, in tegenstelling tot Blauwvintonijn en Geelvintonijn.

“Veel van de Geelvintonijn op de markt komt uit overbeviste gebieden. Omdat je geen informatie hebt over waar de tonijn vandaan komt en hoe die is gevangen, kun je er niet automatisch vanuit gaan dat dit op een duurzame manier gebeurd is of uit een gebied komt dat niet overbevist is.”

Waar moet je als consument op letten als je verantwoord tonijn wilt eten? Het MSC-keurmerk. “Als je voor het MSC-logo kiest, kies je voor een minimaal niveau aan duurzaamheid.”

Groentechips

Een ander onderwerp in de aflevering is groentechips. Deze chips worden onder andere gemaakt van rode bieten. Rode bieten bevatten veel vocht, dus moet je ze lang bakken om er krokante chips van te maken. 

“Als je iets lang bakt wat veel vocht bevat maar ook veel suiker en zetmeel, dan wordt er acrylamide gevormd”, vertelt chefkok Ramon Brugman. Bepaalde groenten bevatten meer vocht dan aardappelen en dus vermoedt Brugman dat het risico op acrylamidevorming toeneemt bij het maken van groentechips.

Toxicoloog Martin van den Berg: “Acrylamide wordt gevormd bij het bakken en braden van plantaardige producten. De stof is kankerverwekkend en bij proefdieren veroorzaakt het bepaalde typen tumoren die je bij de mens ook ziet.”

Laboratoriumtest

De overheid heeft per product een acrylamidelimiet vastgesteld. Voor aardappelchips geldt een limiet van 750 microgram per kilo, voor groentechips is er nog geen limiet. Een laboratoriumtest in opdracht van de programmamakers toont aan dat sommige groentechips ruim boven de limiet van aardappelchips zitten. Soms is zelfs 1010 tot 3750 microgram acrylamide per kilo aangetroffen. De programmamakers hebben groentechipsproducenten hierover benaderd maar zij gaven geen reactie of vonden in eigen testen andere waarden.

Aflevering twee van Alles op tafel gaat in op duurzaamheid van lokale productie en het onderwerp natuurlijke suikers.

Alles op tafel is sinds maandag 15 juli zes weken lang te zien om 19.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Het programma wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Aflevering 1 kun je terugkijken op NPO Start. 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?