Antibacteriële verpakking remt ziekmakers

25 oktober 2016

Plastic verpakkingen met Sanipolymeren gaan de groei van micro-organismen en bacteriën als E. coli., Listeria en Salmonella tegen. Zo blijven voedingsmiddelen langer houdbaar. De VerpakkingsSpecial heeft een interview met Michaël van der Jagt van Parx Plastics dat deze Sanipolymeren op de markt brengt.

Het Rotterdamse Parx Plastics maakt voor de verpakking gebruik van sporenelement zink, “niet te verwarren met het metaal zink”, aldus Van der Jagt. Daarvan is al langer bekend dat het invloed heeft op bacteriegroei en hygiëne. “Denk maar aan zinkzalf op de babybilletjes. Wij passen het op een nieuwe manier toe.”

Minder bacteriën

Hoe het werkt, wordt uit de doeken gedaan in de VerpakkingsSpecial. Uit onderzoek van de universiteit van Ferrara blijkt dat op het oppervlak van een verpakking met Sanipolymeren, na 24 uur 93 tot 97 procent minder bacteriën zitten dan op een vergelijkbare gangbare verpakking

Toepassingen

De gebruikte techniek is bij voedingsmiddelen (vlees, kaas, vis) het best toe te passen in de verpakking, omdat de kans op contaminatie daar het grootst is. Maar het werkt ook voor transportbanden, snijplanken en wellicht ook voor vloeren en wanden in hygiënische omgevingen.

Belangstelling

Van der Jagt geeft aan over belangstelling niet te klagen te hebben. "In Nederland van fabrikanten én retailers, maar eveneens international, bij food- en non-foodbedrijven. En daar zitten heel grote jongens bij."

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van het gebruikte concentraat en de schaalgrootte. "Als kan worden opgeschaald, wordt het vanzelf goedkoper."

Lees over de werking en verdere toepassingen in de VerpakkingsSpecial. Deze special ontvangen abonnees van EVMI vandaag als extra bij hun vakblad in de bus.

Neem een abonnement op EVMI

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?