App voor duurzaamheidslabels/-logo’s

18 september 2012

UTRECHT - Milieu Centraal komt met de gratis app KeurmerkenWijzer. Deze app bevat een overzicht van ruim 100 duurzaamheidskeurmerken en enkele logo's van fabrikanten.

Met deze app kan de consument meteen bij het winkelen zien in hoeverre het keurmerk rekening houdt met milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten. Ook meldt de app of het keurmerk een gedegen controle kent.

Uit onderzoek van Milieu Centraal van begin dit jaar bleek dat consumenten moeite hebben met het ‘woud aan keurmerken, labels en logo's op verpakkingen’.

Ook willen consumenten graag meer weten over keurmerken,  het liefst meteen in de winkel. De KeurmerkenWijzer voldoet hieraan, stelt voorlichtingsorganisatie. 

Categorieën

De keurmerken zijn gerangschikt in categorieën, onder meer voor voeding, kleding, apparaten en verpakkingen.

Behalve het 100-tal duurzaamheidskeurmerken bevat de app ook een aantal fabrikantenlogo's. Dat zijn beeldmerken die fabrikanten zelf op hun producten zetten.

Deze producten kunnen wel degelijk milieuvriendelijk, diervriendelijk of fair zijn, stelt Milieu Centraal, maar de logo's worden niet door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie gecontroleerd.

Minder keurmerken 

Milieu Centraal pleit voor minder keurmerken. Eén enkel keurmerk voor duurzaamheid is volgens de organisatie niet te realiseren omdat 2/3 van de duurzaamheidskeurmerken op Nederlandse producten Europees of internationaal is.

Bovendien vinden consumenten verschillende aspecten belangrijk, bijvoorbeeld dierenwelzijn of juist impact op het milieu. Met één enkel duurzaamheidskeurmerk is niet inzichtelijk hoe zwaar elk aspect is meegenomen.

De KeurmerkenWijzer is gratis te downloaden via de itunes Appstore van Apple, de Android-versie verschijnt begin oktober.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?