Arla ziet geen brood in Emmentaler

14 juni 2007

AARHUS - Het zuivelconcern Arla Foods staakt de productie van Emmentalerkaas. Het bedrijf zegt meer brood te zien in mozzarella en wil daarop versterkt inzetten.

Als gevolg daarvan wordt een fabriek met 70 arbeidsplaatsen in het noorden van Denemarken gesloten. De te sluiten fabriek verwerkt momenteel 120 miljoen kilo melk per jaar tot 11.000 ton Emmentaler, die door Arla wordt afgezet in onder meer Frankrijk, Duitsland, de VS en Japan. 

De Franse en Duitse zuivelindustrie zijn zelf ook grote Emmentalerproducenten en hebben bij de Europese Commissie vorig jaar pogingen in het werk gesteld om te voorkomen dat Zwitserland een claim legt op het gebruik van de productnaam. In dat geval zou alleen op Zwitserse bodem bereidde Emmentaler die naam mogen dragen.

Mozzarella
Duitse kaasmakers hebben de laatste tijd met Emmentaler een forse voet aan de grond weten te krijgen op de Scandinavische thuismarkten van Arla. Het concern rept daar niet over, maar deelde eerder al wel mee dat het de capaciteit van de mozzarellafabriek in het Deense Røsdkærsbro fors gaat uitbreiden.

Voorts wil het concern meer melkpoeder gaan maken. De prijzen hiervan hebben de afgelopen tijd een topniveau bereikt. 'We hebben de zaak geanalyseerd en schatten in dat de prijzen minstens 1 tot 2 jaar op dit hoge niveau zullen blijven', licht productiedirecteur Niels Lange Jørgensen toe.

Lees ook:
Arla lijft kaasfabrikant Tholstrup in (27 juni 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Arla

 

Bron: correspondent Wim Verseput

Altijd op de hoogte blijven?