Consumenten die beweren gevoelig te zijn voor aspartaam, blijken niet anders op de zoetstof te reageren dan andere mensen. Dat blijkt uit Brits onderzoek, gepubliceerd in Plos One.
Het onderzoek werd gedaan in de vorm van een gerandomiseerde dubbelblinde cross-over studie. Naast 48 mensen die via zelfdiagnose hadden vastgesteld gevoelig voor aspartaam te zijn, nam een controlegroep van eveneens 48 mensen deel aan de studie. De deelnemers kregen mueslirepen te eten omdat ze daarvan op grond van de smaak niet konden vaststellen of er aspartaam in zat of niet.
De proefpersonen die rapporteerden gevoelig voor aspartaam te zijn, meldden meer klachten, ongeacht of ze een product met aspartaam hadden gegeten of een product zonder de zoetstof. Dat was met name het geval bij de eerste proefsessie, constateerden de onderzoekers van Hull York Medical School.
Geen verschillen
De onderzoekers concluderen op grond van onder meer klinische observaties, biochemisch onderzoek en onderzoek naar het metabolisme dat er geen verschillen waren in de lichamelijke reactie tussen sensitieve en niet-sensitieve personen.
Het onderzoek richtte zich niet op de veiligheid van aspartaam omdat dat al vele malen is onderzocht en de zoetstof een toegelaten additief is. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Food Standards Agency (FSA), de Britse tegenhanger van de NVWA. De resultaten zullen worden gedeeld met Efsa.
Veilig
EU-voedselagentschap Efsa onderzocht al vele malen de veiligheid van aspartaam. Bij al die evaluaties werd de zoetstof veilig bevonden. Toch blijven er voortdurend berichten opduiken dat aspartaam onveilig is. Daarbij worden de onderzoeken die het tegendeel aantonen vaak gezien als bewijs voor een samenzweringstheorie.
Lees ook:
EFSA-opinie: aspartaam is veilig (11 december 2013)
- EFSA: aspartaam-derivaat advantame is veilig (5 augustus 2013)
- EFSA beoordeelt aspartaam als veilig (10 januari 2013)
- EFSA publiceert ‘aspartaam-bieb’ (24 november 2011)
- EP: Zwangere waarschuwen voor aspartaam (22 april 2011)