
Voedselzekerheid is een actueel thema voor voedselproducenten. Royal Avebe, van oorsprong een specialist in aardappelzetmeel, beschouwt de verschuiving naar meer plantaardige eiwitproducten als een strategische kans. Het bedrijf werkt samen met TNO voor het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die de manier waarop we voedsel produceren fundamenteel kunnen veranderen.
3D-voedselprinten
Samen met organisaties voor toegepast wetenschappelijk onderzoek als TNO, Wageningen University & Research en andere bedrijven werkt Avebe aan 3D-voedselprinten, een innovatieve manier om plantaardige vleesvervangers te produceren.
Annet Vrieling, application specialist food bij Avebe, vertelt in hun gezamenlijke persbericht: “We willen de toekomst van voedsel vormgeven, zowel letterlijk als figuurlijk. We wilden ontdekken wat we nog meer met onze grondstoffen kunnen bereiken. Ons aardappelzetmeel biedt unieke eigenschappen die perfect kunnen werken voor nieuwe voedseltoepassingen.”
Volgens Vrieling bevatten zetmeelaardappelen veel zetmeel, eiwit en vezel. De aardappelen kunnen worden bewerkt voor verschillende eigenschappen. “Zo kan het mooi vloeibaar blijven, of juist geleiachtig en stevig zijn.”
Nieuwe voedselvarianten, voorbij namaak
TNO ontwikkelde een nieuw prototype van de 3D-printer die de benodigde hoge productiesnelheden behaalt. Het nieuwe ontwerp is sneller schoon te reinigen en te onderhouden, wat productie efficiënter maakt. Dit maakt de printer schaalbaar. De volgende stap is dat een bedrijf deze gaat testen in de fabriek.
3D-printtechnologie heeft volgens de bedrijven het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de voedselindustrie. Waar traditionele vleesvervangers vaak beperkt zijn in textuur en vormgeving, biedt 3D-printing geheel nieuwe perspectieven. Denk bijvoorbeeld aan het nauwkeurig printen van visstructuren die voorheen moeilijk na te maken waren, of het creëren van volledig nieuwe voedselvarianten die afwijken van wat we gewend zijn.
Vrieling: “We willen de expertise ontwikkelen om producten te maken die niet alleen technisch perfect, maar ook smaakvol en aantrekkelijk zijn voor consumenten.”
Innovatie versnellen
Avebe brengt ingrediëntenkennis, TNO brengt technologie, en Wageningen Universiteit brengt wetenschappelijke kennis en analyses. Veranderingen in de voedselproductieketen zijn simpelweg te groot om alleen aan te pakken, concludeert Vrieling.
In het persbericht benoemt ze de complexiteit van het proces: “Er zitten allerlei stappen in dit proces: van het veranderen van de structuur van de eiwitten, tot de samenstelling en het gedrag van het deeg dat de printer ingaat. En hoe werkt het dan in de printer, is dat technisch op te schalen, gaat het snel genoeg? En als je het product eet, hoe werkt het dan in de mond? Is het stevig genoeg of te stevig? Dan moeten wij ook weer terug naar de tekentafel. Elk element is belangrijk, dus er komt echt veel bij kijken.”
Vroeg betrokken bij nieuwe innovaties
Vrieling benadrukt het belang van vroege betrokkenheid bij nieuwe innovaties. “Het is cruciaal om voortdurend te onderzoeken wat er nieuw is, welke richting het opgaat en hoe ons bedrijf daarop kan inspelen.” De samenwerking met hightech-partners als TNO en Wageningen University & Research brengt volgens haar de nieuwste ideeën en innovaties.
“Als we wachten tot iets op de markt is, en dan pas kijken wat onze ingrediënten kunnen bijdragen, zijn we simpelweg te laat”, aldus Vrieling.
Duurzame ambitie
Achter de samenwerking schuilt een duidelijke maatschappelijke ambitie. Met de groeiende wereldbevolking wordt de behoefte aan alternatieve eiwitbronnen steeds urgenter. Plantaardige alternatieven kunnen een belangrijke rol spelen in het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze voedselsystemen.
“Het gaat niet om het volledig vervangen van vlees”, benadrukt Annet Vrieling, “maar om het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige alternatieven. Consumenten moeten kunnen kiezen voor producten die zowel duurzaam als smaakvol zijn.”
De technologie is universeel toepasbaar en biedt ruimte voor aanpassingen aan lokale voorkeuren. “Voedsel is een mondiale uitdaging”, stelt Vrieling. “Deze innovatie kan overal ter wereld impact hebben.”
Bron: TNO