Aviko opent fabriek voor diepvriesfrites in België

24 oktober 2022 Redactie Food

Op de foto: Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge (l), Hans Meeuwis, CEO van moederbedrijf Royal Cosun en Vlaams minister-president Jan Jambon (r).

Aviko – onderdeel van Royal Cosun – opent een fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. Met deze nieuwe fabriek wordt een belangrijke stap gezet bij de uitvoering van de Cosun strategie Unlock 25, die onder andere inzet op winstgevende groei in aardappelproducten. In de fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220 duizend kilo aardappelvlokken geproduceerd.

De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, vooral dankzij de sterke groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa en Azië. Aviko heeft voor de regio Vlaanderen gekozen door de centrale ligging in de ‘gordel voor de aardappelteelt’ in Noordwest-Europa en de kennis in de regio. Aviko telt een breed assortiment van aardappelproducten dat geleverd wordt aan foodservice bedrijven in 110 landen, zoals restaurantketens en horecazaken. Daarnaast zijn de aardappelproducten van het merk Aviko verkrijgbaar bij supermarkten.

De fritesfabriek in Poperinge behoort tot de modernste van Europa dankzij de focus op energie- efficiëntie, duurzaamheid en op digitalisering waarmee productie-efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid stevig zijn geborgd. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd. De fabriek is voorzien van een warmtekrachtcentrale. Ook de ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren elektrisch vermogen op voor de fabriek.

Restmaterialen zoals aardappelschillen worden hergebruikt voor o.a. diervoeders. Aardappelzetmeel in het waswater wordt teruggewonnen en gebruikt voor de productie van behanglijmen en papier. “We blijven naar nieuwe wegen zoeken om bijproducten in dit proces verder te verwaarden, ook voor de voedingssector”, zegt Cor Koole, projectmanager in Poperinge.

Royal Cosun

Royal Cosun is een coöperatieve en internationale agrofood onderneming die de potentie van planten omzet naar bruikbare oplossingen voor iedere dag, zoals plantaardige voedingsmiddelen en ingrediënten voor mens en dier en groene, biobased non-food toepassingen en duurzame energie. De businessgroepen Aviko, Cosun Beet Company, Duynie Group, Sensus en SVZ zijn onderdeel van Cosun. In 2021 werkten zo’n vierduizend medewerkers aan de ontwikkeling en productie van plant-based oplossingen. Ga naar de website voor meer informatie.

 

Altijd op de hoogte blijven?