Barry Callebaut verwerft 13.5-claim voor flavonolen

18 juli 2012

PARMA - Barry Callebaut heeft een gezondheidsclaim verworven voor het dossier dat een verband legt tussen flavonolen uit cacao en de bloedcirculatie. EFSA heeft de claim toegekend. Tegelijkertijd wees EFSA 9 andere artikel 13.5 claims af, onder andere voor probiotica (van Lessaffre) en 8 claims van Nutrilinks.

De goedgekeurde claim voor de cacaoflavonolen van Barry Callebaut luidt: 'Cacaoflavonolen helpen bij het behoud van endotheel-afhankelijke vaatverwijding, dat bijdraagt aan een normale bloedstroom'.

Het NDA-panel stelt dat dit geldt wanneer dagelijks 200 milligram cacaoflavonolen wordt genomen in de vorm van 2,5 gram van hoog-flavonolen cacaopoeder of 10 gram van hoog-flavonolen donkere chocolade.

Jürgen Steinemann, CEO van Barry Callebaut is blij met de toekenning. “Als eerste bedrijf met een dergelijke gezondheidsclaim, zien we nieuw marktpotentieel voor ons en onze klanten. Het is ook een beloning voor onze jarenlange onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van cacaoflavonolen op het menselijk lichaam.”

Als de EU de gezondheidsclaim ook toestaat, mag Barry Callebaut de claim voor 5 jaar binnen de EU-lidstaten gebruiken. De Belgische chocoladefabrikant ziet onder meer mogelijkheden voor chocoladedranken, mueslirepen en koekjes.

Afgekeurde claims

Het dossier dat was ingediend door het Franse Lesaffre International/Lesaffre Human Care betrof probioticastam Saccaromyces cerevisiae var. boulardii en de claim dat het gastro-intestinaal (maag-darm) ongemak vermindert (zie NDA-opinie). Het NDA-panel wees deze claim af omdat op basis van de gegevens geen verband kon worden vastgesteld.

De dossiers van het Zwitserse Nutrilinks waarvan het NDA-panel de claims niet toewees, betroffen onder meer de claims voor:

- Krillolie op HDL-cholesterol (zie NDA-opinie), LDL-cholesterol (zie opinie) en triglyceride (opinie) niveaus;

- Rhodiola en mentale vermoeidheid (opinie);

- en diverse stoffen tegen uitdroging van de huid en het behoud van normaal haar.

Novel food

De NDA heeft ook een door de EU aangevraagde aanvullende beoordeling voor bovine lactoferrine (bLF) goedgekeurd als novel food ingredient.

Het is een eiwit dat van nature in koemelk zit. Bedrijven willen bLF in de markt zetten, geïsoleerd uit kaaswei en melkvet. Het zal dan worden gebruikt voor de voedingswaarde, in zuigelingen- en opvolgmelk, zuivel(producten) en kauwgum.

Het NDA-panel had bLF al eerder goedgekeurd en nu beoordeelt het panel bLF wederom als veilig bij de voorgestelde dagelijkse doses.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?