Be Frank Bananas levert nu ook biologische bananen

25 augustus 2020

Beeld: Pixabay

BeFrank, die bananen koopt onder de noemer ‘True Price’ gaat nu ook biologische bananen verkopen. Ze kosten €2,79 per kilo, dertig cent meer dan de niet-biologische bananen.

Biologisch

Be Frank Bananas verkocht al bananen volgens de ‘True price’. De biologische bananen volgens het bedrijf zijn daarbovenop geteeld zonder gebruik van onkruidverdelgers, gif en meststoffen, waarbij de focus ligt op de status van de bodem. Bovendien bestaan alle productiematerialen uit organische stoffen. De biologische bananen komen uit Ecuador en zijn afkomstig van kleine producten. Ze kosten €2,79 per kilo, dertig cent meer dan de ‘True price’ bananen. Dit komt doordat de opbrengst van een biologische bananengaard 40% lager ligt dan de opbrengst van een conventionele boomgaard.

BeFrank

BeFrank is opgericht door Franklin Ginus, oud directeur van Chiquita in de Benelux, Frankrijk, Centraal- en Oost-Europa. Hij vond de voorwaarden voor het kenmerk ‘Fairtrade’ goed, maar niet goed genoeg. Bij Fairtrade bananen krijgen de producenten een groter deel van de opbrengst ten opzichte van de goedkoopste bananen in de supermarkt. Het kenmerk houdt echter geen rekening met wat BeFrank ‘verborgen sociale en milieukosten’ noemt. Naar deze posten gaat respectievelijk vijf en vijftien cent per kilo bananen. Het bedrijf gebruikt dit geld om in de productielanden “programma’s op te zetten op zaken als het milieu, sociale zekerheid en betere werk- en leefomstandigheden”.

Bron: BeFrank Bananas

Altijd op de hoogte blijven?