Beleid biobrandstoffen biedt kansen

26 juni 2007

EDE - Met het EU- en binnenlands beleid ten aanzien van biobrandstoffen heeft de voedingsmiddelenindustrie er bij de aankoop van grondstoffen een forse concurrent bijgekregen. Toch liggen er ook kansen voor de sector.

Dat bleek tijdens het FNLI-seminar Biobrandstoffen en de levensmiddelindustrie. De EU wil dat in 2020 zo’n 10 procent van de brandstoffen uit biobrandstoffen gehaald wordt.

Nederland, die dit najaar met richtlijnen komt, zal volgens Hans de Waal (coördinator internationaal biobrandstoffen, ministerie van VROM), waarschijnlijk boven die 10 procent gaan zitten. Dat betekent dat een enorm beslag wordt gelegd op het landbouwareaal, waardoor prijzen voor grondstoffen als mais, suiker en tarwe verder stijgen.

Voedselbehoefte stijgt
Willem-Jan Laan (Unilever) ziet handelsverstoringen door het overheidsbeleid. 'De behoefte aan voedsel zal fors stijgen. Over 20 jaar zal 50 procent extra voedselproductie nodig zijn en zonder een intensivering 2,5 miljard extra hectare landbouwgrond. Dat is tweederde van het bestaande areaal aan tropisch bos in de wereld. Ik vind dat het beleid onvoldoende rekening houdt met de schadelijke effecten van hun uitgestippelde doelstellingen.'

Stevige spanning
Laan verwacht stevige spanning op de grondstoffenmarkt. 'Overheden met verschillende en ook nog veranderende doelstellingen maken de voedingsmiddelenindustrie afhankelijk van hun besluiten.' Sinds het begin van het gewasjaar zijn de prijzen voor grondstoffen met 40 procent gestegen. Laan: 'En die prijzen zullen verder stijgen.' De Waal geeft aan dat getoetst gaat worden of biomassa voor energie de productie van voedsel niet in gevaar brengt. Laan is blij dat dit gebeurt.

Ook kansen
Toch zijn er ook kansen voor de voedingsmiddelenindustrie. Nedalco, onderdeel van Cosun, ziet er wel wat in. Het bedrijf maakt alcohol voor consumptie en technische alcohol. Nedalco investeert 160 miljoen euro in een fabriek voor bio-ethanol in Sas van Gent. Het wordt in 2009 de eerste bio-ethanolfabriek in Europa. Met deze tweede generatie fabriek kan ook tarwegries en bietenpulp worden gebruikt.

Direct scheiden
Johan Sanders (hoogleraar valorisatie van plantaardige productieketens aan de WUR) geeft aan dat er veel meer uit bestaande biomassa te halen is. 'Zo kunnen olieproducten direct gescheiden worden in onverzadigde vetzuren, voor voeding, en verzadigde vetzuren voor transport.' Als ander voorbeeld noemt hij de productie van microalgen, om te raffineren voor onder meer voeding en transport.

Sanders verwacht dat eiwitten flink goedkoper zullen worden, omdat het halen van biobrandstoffen uit graan en tarwe automatisch zorgt voor eiwit. 'Het gaat dan om 100 miljoen ton wereldwijd; 4 keer zoveel als de wereldbevolking nodig heeft.'

Lees ook:
Winst sector onder druk door hoge kosten (14 maart 2007)

'Westers voedingspatroon wel houdbaar' (20 februari 2007)

'Biobrandstof maakt voedsel duur' (11 augustus 2006) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over biobrandstof

Altijd op de hoogte blijven?