Ben & Jerry’s boycot ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden

21 juli 2021 Michelle Wijma

Beeld: via beeldbank B&J

IJsproducent Ben & Jerry’s (B&J) maakt in een statement bekend dat het tegen B&J’s normen en waarden ingaat om ijs te verkopen in bezette Palestijnse gebieden. Eind 2022 eindigt het bedrijf daarom de licentieovereenkomst met een lokale Israëlische partner die ijs maakt voor de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

De ijsverkoop in Israël stopt niet volledig, maar B&J gaat de boel anders organiseren, zegt het ijsmerk in een statement op benjerry.com. “We delen een update hierover zodra we daar klaar voor zijn”, aldus Ben & Jerry’s.

NOS noemt de aankondiging “een van de meest in het oog springende acties van een groot, internationaal bedrijf tegen de Israëlische politiek om huizen te bouwen in gebieden die zijn veroverd in de oorlog van 1967.” Onder de illegaal bezette Palestijnse gebieden vallen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Correspondent Ties Brock zegt tegen NOS dat het hier niet om ijs gaat, maar om politiek. 

B&J heeft een Israëlische distributeur, die producten van het merk produceert en verspreidt in de bezette regio, laten weten dat de licentieovereenkomst niet vernieuwd wordt nadat deze eind 2022 verloopt. De Israëlische premier Bennett zegt op Twitter dat de boycot niet zal werken. “We zullen er met volle kracht tegen vechten.” In een telefonische reactie aan Unilevers topman Alan Jope, zegt Bennett dat de boycot “ernstige gevolgen zal hebben”. Wat die consequenties zijn, maakt Israël niet bekend.

Palestijnse organisaties reageren juist positief, zo ook de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie). "Wij verwelkomen de beslissing van elk bedrijf om zijn werk en investeringen in Israëlische nederzettingen stop te zetten", zegt woordvoeder Wasel Abu Youssef tegen NOS.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?