BENEO breidt vezelportfolio uit

20 juli 2023 Redactie Food BENEO

Ingrediëntenproducent BENEO breidt het vezelportfolio verder uit met Orafti® β-Fit, bètaglucanen uit gerst. Met dit nieuwe ingrediënt springt BENEO in op de trends gezondheid en duurzaamheid.

Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de invloed van voeding op hun welzijn op korte en lange termijn, waardoor de vraag naar gezondere voedingsmiddelen en dranken stijgt. “Met hun bewezen gezondheidsvoordelen en erkende gezondheidsclaims, bieden functionele ingrediënten zoals bètaglucanen uit gerst voedselfabrikanten een eenvoudige manier om aantrekkelijke producten te produceren met overtuigende boodschappen op de voorkant van de verpakking”, schrijft BENEO in het persbericht.

Bètaglucanen uit gerst

Bètaglucanen zijn kleverige en oplosbare voedingsvezels die het voedsel dikker maken, waardoor het trager door de dikke en dunne darm gaat. Hun gezondheidsvoordelen worden volgens BENEO bevestigd door verschillende interventiestudies bij mensen, maar enkel de gezondheidsclaims van bètaglucanen uit granen zijn erkend in Europa en de VS. Bètaglucanen uit gerst dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede gezondheid van hart en bloedvaten. Ze verminderen de reactie van de bloedsuiker en verlagen op korte én lange termijn het cholesterolgehalte in het bloed, twee effecten die in verband worden gebracht met een verminderd risico op coronaire hartziekten. Deze gezondheidseffecten van bètaglucanen uit granen zijn aangetoond in meer dan 120 wetenschappelijke studies en zijn erkend door officiële instanties zoals de EFSA, de FDA, Health Canada en andere nationale autoriteiten via de goedkeuring van bijbehorende gezondheidsclaims.

Orafti® β-Fit

Met Orafti® β-Fit van BENEO wordt het vezelgehalte van de voedingsmiddelen verrijkt zodat de consument zijn tekort aan vezels kan aanvullen. Het kan dienen voor een breed scala aan toepassingen, waaronder bakkerijproducten (zoals cake, muffins, brood en koekjes), pasta en ontbijtgranen, maar ook maaltijdvervangers. Het kan ook de textuur positief beïnvloeden door de voedingsmiddelen dikker te maken, bijvoorbeeld bij (alternatieven voor) zuivelproducten.

Bij de productie van Orafti® β-Fit wordt de hele korrel gebruikt, in overeenstemming met de belofte van BENEO om duurzaam te ondernemen. Er is geen afval bij de productie en de grondstof wordt 100% benut, zonder dat daar water voor nodig is.

Altijd op de hoogte blijven?