Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde.

Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties die zijn uitgevoerd, heeft BEUC op zichzelf al iets te klagen. Omdat er nog geen standaard voor is, variëren de rapporten sterk in hun volledigheid en de data die wordt gegeven. Simpel was het dus niet om er trends in te herkennen.

Toch kan volgens BEUC een duidelijke trend niet over het hoofd gezien worden: nationale voedselautoriteiten moeten het in Europa met steeds minder middelen doen waardoor het aantal inspecties jaarlijks afneemt. In veel landen wordt al sinds de economische crisis bezuinigd op de nationale voedselautoriteiten, waardoor hun personeelsbestand flink gekrompen is en het aantal inspecties is afgenomen. Zo is in België het budget van de voedselautoriteit FASFC tussen 2012 en 2017 sterk afgenomen. In 2018 kreeg de instantie er, na een aantal voedselschandalen, voor het eerst weer wat bij. In Duitsland werden in 2017 zo’n 779.608 inspecties uitgevoerd, bijna 70.000 minder dan het jaar ervoor en ruim 225.000 minder dan tien jaar eerder.

Nederland

Nederland is een uitzondering, want hier is het budget en het aantal inspecteurs sinds 2012 toegenomen. De NVWA had in 2017 ruim een ton meer te besteden aan inspecties dan in 2012. Toch moet BEUC ook hier de vinger op de zere plek leggen: het ambitieuze ict-project Inspect, waar al €95 miljoen in was gestoken, werd vorig jaar definitief opgeschort. Intussen is voor andere belangrijke activiteiten vaak te weinig geld, zegt BEUC, en neemt het aantal arbeidsplaatsen bij de NVWA nog steeds af.

Altijd op de hoogte blijven?