Bier van aardappel tegen verspilling

13 juni 2016

Het Amsterdamse Instock komt in samenwerking met Brouwerij Troost met speciaalbier van aardappelen uit reststromen. Het is de brouwerij gelukt een deel van de mout in het bier te vervangen door aardappelen, die anders weggegooid zouden worden.

Door de neutrale smaak van aardappel komt de hopsmaak sterker naar voren, stellen de initiatiefnemers in Levensmiddelenkrant. Het speciaalbier heeft een bloemige bittersmaak die te vergelijken is met een Pale Ale. Wel is het wat lichter van kleur dan een traditionele Pale Ale, zeggen ze.

Het is het eerste bier in Nederland dat gemaakt wordt van reststromen. Jaarlijks wordt in Nederland minstens 340 miljoen kilo aardappelen doorgedraaid wordt, stelt Instock. De geredde aardappelen voor het bier zijn afkomstig van Albert Heijn en een aardappelverpakker.

'Ten minste heerlijk tot'

Als knipoog naar de THT-discussie staat op het etiket ‘ten minste heerlijk tot’ met de boodschap ‘Eerst gewoon kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit’.

Pieper Bier wordt op 17 juni officieel gelanceerd in het Instock-restaurant in Amsterdam.

Onverkochte producten

Instock is een concept van vier medewerkers van Albert Heijn dat voedselverspilling op de kaart zet. Zij zijn in 2014 gestart om in hun restaurant te koken met producten uit supermarkten die niet meer verkocht kunnen worden. Ze staan in Amsterdam op het menu in hun restaurant, maar ook in de toko en bij hun foodtruck.

Omdat het restaurant zo’n groot succes is, opent deze zomer een tweede vestiging, in Den Haag op het Buitenhof. Het team wil ook uitbreiden naar andere Nederlandse steden.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?