Biergist beter voor plantaardige hamburgers
PRODUCT | Foodtech-bedrijf Revyve lanceert een ei-vervangend ingrediënt voor plantaardige hamburgers. Het ei-alternatief wordt verkregen uit biergist en werd gepresenteerd tijdens de IFT FIRST, een voedingstechnologie-evenement in Chicago. Volgens Revyve is het ei-alternatief het eerste dat op brede commerciële schaal beschikbaar is.
Revyve, een foodtech bedrijf opgericht door wetenschappers van de Wageningen University & Research (WUR), wil hamburgeretiketten opschonen met een upcycled ingrediënt. Daartoe introduceert Revyve op de IFT FIRST 2024 een ei-vervangend ingrediënt voor plantaardige hamburgers, verkregen uit biergist.
Volgens het bedrijf zoeken fabrikanten naar duurzamere en ethisch verantwoorde oplossingen voor eieren, als basis van bindmiddelen in verwerkte voedingsmiddelen zoals vlees en plantaardige hamburgers.
“Het nabootsen van de prestaties van eieren zonder verborgen zetmelen, emulgatoren, onbekende bindmiddelen en E-nummers is makkelijker gezegd dan gedaan”, aldus het bedrijf. “ consumenten willen niet snel compromissen sluiten over de unieke textuur en mondgevoel die eieren geven aan hamburgers en andere voedingsmiddelen.”
Biergist
Revyve ontwikkelt texturiserende ingrediënten op basis van upcycled biergist.
“Onze wetenschappelijk onderbouwde ingrediënten produceren de sensorische aantrekkingskracht die consumenten willen in hamburgers”, zegt Cedric Verstraeten, ceo van Revyve. “Revyve levert de vlezigheid en sappige stevigheid die tegemoetkomt aan de eetlust van consumenten. Deze voedzame, gezonde ingrediënten hebben een natuurlijke oorsprong en zijn niet-GMO.”
“Gist is al millennia lang de ster van de show in bierbrouwen, wijn maken en brood bakken,” vertelt Edgar Suarez Garcia, chief technology officer en medeoprichter van Revyve. “Wij hebben de functionaliteit van gist naar een hoger niveau getild: producten met onze enkelvoudige gistproteïnen hebben texturen die aanvoelen als de oorspronkelijke producten. Revyve biedt uitzonderlijke hitte-gel, bind- en emulgeermogelijkheden. Hamburgers behouden water en olie bij warme en koude temperaturen; ze bruinen en sissen op de grill en behouden ook hun vorm als ze worden omgedraaid en tussen een broodje worden gelegd.”
Het geheim
“Het alternatief van Revyve gedraagt zich als ei-eiwitten. Als het wordt gekookt in combinatie met andere ingrediënten, wordt Revyve stevig maar veerkrachtig, en vormt het een bindend netwerk. Het geheim ligt in de unieke combinatie van functionele eiwitten en vezels die worden gecreëerd door onze gepatenteerde technologie. Gecombineerd met andere ingrediënten is er geen behoefte meer aan methylcellulose.”
Revyve komt in het derde kwartaal van 2024 ook met glutenvrije, allergeenvrije ingrediënten.