
Onderzoeksbureau Profundo deed in opdracht van Milieudefensie onderzoek naar Ahold Delhaize. Het rapport 'Profit or Planet? - Ahold Delhaize’s profits can fund a transition towards sustainable, Paris-aligned food' toont aan dat Ahold Delhaize zijn klimaatambities niet nakomt. Ook blijkt uit het onderzoek dat de uitstoot sinds 2018 steeg met zeven procent.
Hoge prijzen biologisch belemmert transitie
De transitie naar een biologisch assortiment is een enorme uitdaging als gevolg van de huidige extra marge op biologische producten door onder andere supermarkten, zegt het rapport. Onderzoekers van Profundo rekenden uit dat consumenten die biologische producten kopen nu 863 miljoen euro te veel betalen. Dat terwijl de kunstmatig hoge prijzen 16 procent van Ahold Delhaize’s winst genereren. Biologische producten zijn 40 procent duurder dan conventionele producten als ze de boerderij verlaten. Ze zijn zelfs 56 procent duurder op het niveau van de supermarkt.
Winstmarge niet naar beter klimaatbeleid
Profundo rekende uit dat het opdrijven van de winstmarge op biologische producten heeft gezorgd dat klanten in 2023 in totaal 863 miljoen euro te veel betaalden. Ook toont het onderzoek aan dat van de totale 2 miljard uitbetaling aan de aandeelhouder 324 miljoen euro van de prijsopdrijving van biologische producten komt. De winstmarge op biologische producten wordt dus niet ingezet naar beter klimaatbeleid.
Gestegen broeikasgasuitstoot Ahold Delhaize
In het klimaatplan committeert Ahold Delhaize zich aan een forse vermindering van de CO2-uitstoot, maar hun broeikasuitstoot stijgt juist. Dochterbedrijf Albert Heijn doet het nog slechter. Twee jaar geleden kondigde de supermarkt aan dat het de uitstoot van broeikasgassen gaat verminderen met 45 procent in 2030. Uit het jaarverslag blijkt echter dat de broeikasgasuitstoot in 2024 met 17 procent is gestegen.
Klimaatdoelen haalbaar en betaalbaar
Milieudefensie stelt dat de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs makkelijk haalbaar en betaalbaar zijn voor Ahold Delhaize. Door 26 procent van de netto-winst te investeren in duurzaam en gezond voedsel kunnen de klimaatdoelen worden gehaald. Deze investering van in totaal 690 miljoen euro leidt tot 30 miljoen ton vermindering van de CO₂-uitstoot. Dat komt neer op iets meer dan de uitstoot van 1,6 miljoen huishoudens.
Demonstratie aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaize
Gisteren, 9 april, was in het Zaans Theater in Zaandam de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Zo’n 100 activistische aandeelhouders van Milieudefensie Jong en vijf actiegroepen, onder wie Animal Equity, lieten van zich horen. Animal Equity beschuldigt Ahold Delhaize ervan vlees af te nemen van een boerderij in Kansas en laat voorbijgangers gruwelijke beelden zien. Milieudefensie stelde de CEO Frans Muller kritische vragen. Buiten demonstreerden de activisten om aandacht te vragen voor het rapport met een actie die het probleem illustreerde. Buiten liepen klanten van AH in een gigantisch hamsterrad dat geld uitspuugt en verdwijnt in de pot van de aandeelhouders.
Winnie Oussoren, woordvoerder van Milieudefensie Jong: "Ahold gebruikt duurzame klanten als pinautomaat voor de aandeelhouder. Ahold zegt te verduurzamen, maar maakt gezond en duurzaam eten onbetaalbaar voor gewone mensen. Wij eisen dat Ahold een eerlijke prijs vraagt voor biologische producten, zodat duurzaam voedsel bereikbaar blijft voor iedereen. En dat het bedrijf een kwart van zijn winst gebruikt om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Groene praatjes vullen geen gaatjes – het is tijd voor echte actie.”