Biologische producten natuurvoedingswinkels veel duurder

22 november 2013

DEN HAAG – Biologische producten bij de natuurvoedingswinkels zijn een kwart duurder dan in de supermarkt. Dat blijkt uit een peiling van de Consumentenbond.

De Consumentenbond voerde de prijspeiling uit bij 3 landelijke supermarktketens (Albert Heijn, Jumbo en Plus) en 4 ketens van natuurvoedingswinkels (EkoPlaza, Marqt, Natuurwinkel en Estafette). Van de supermarkten is Jumbo het voordeligst voor biologische producten, bij de natuurvoedingswinkels is EkoPlaza het goedkoopst.

De Consumentenbond noteerde in oktober 2013 ruim 3000 prijzen van 150 veel verkochte biologische producten zoals kipfilet, melk, tomatensoep en yoghurt. Tussen biologische producten van de Jumbo, Albert Heijn en Plus zit slechts een minimaal prijsverschil, bij de biologische winkels is het prijsverschil tussen de goedkoopste winkel (EkoPlaza) en de duurste (Estafette) een stuk groter, zo’n 10 procent.

Hipp babyvoeding

Bij een aantal identieke producten werden opmerkelijke prijsverschillen geconstateerd. Hipp babyvoeding bijvoorbeeld kostte bij Jumbo 0,99 euro, terwijl de Natuurwinkel maar liefst 1,35 euro rekende. Een reep melkchocolade van Bio+ kostte bij Jumbo 1,13 euro, terwijl dezelfde reep bij Marqt voor 1,69 euro in de schappen lag.

Biologische producten zijn gemiddeld 40 procent duurder dan niet-biologische huismerken, maar dat weerhoudt veel mensen er niet van om biologische producten te kopen. De Consumentenbond ondervroeg ruim 1100 consumenten, waarvan de helft aangeeft zo nu en dan bewust te kiezen voor biologische producten. Natuurvoedingswinkels zijn vooral populair vanwege de grote keuze en de goede kwaliteit van de producten in dat soort winkels.

Alle resultaten van het onderzoek zijn na te lezen in de Consumentengids van december.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?