Biologische producten uit Noorwegen en IJsland weer welkom in EU

20 maart 2017

Noorse en IJslandse biologische producten, waaronder Noorse biologische zalm, mogen weer worden ingevoerd in de Europese Unie. De producten mogen ook als biologisch op de markt gebracht worden. De hiervoor geldende Europese wetgeving is nu opgenomen in de overeenkomst over de Europese Economische Ruimte (EER).

Oude regels

De afgelopen acht jaar golden verouderde EU-regels voor biologische producenten uit Noorwegen en IJsland. De EU stelde al in 1991 regels vast voor de biologische productie en etikettering. In 2007 herzag de EU die regels, waardoor ze strenger werden. In 2009 introduceerde de EU bijkomende productievoorschriften, in het bijzonder voor biologische aquacultuur. EU-producenten moeten zich sinds januari 2015 aan die regels houden. De opname ervan in de EER-overeenkomst liep vertraging op. Hierdoor werden producenten en marktdeelnemers ongelijk behandeld.

Biologische zalm

Voor de productie en certificering van biologische zalm betekende de vertraging hoofdzakelijk dat de EU aquacultuurproducten uit EER-landen niet kon accepteren als biologisch. Dit had gevolgen voor producenten uit die landen en voor importeurs en verwerkende bedrijven in de EU.

Afwijkingsverzoeken

De autoriteiten van de EER-landen hadden de opname van de nieuwe regels uitgesteld vanwege afwijkingsverzoeken over een aantal technische aspecten. Bijvoorbeeld het gebruik van vismeel in voer voor herkauwers en een zekere flexibiliteit wat etikettering betreft. Die afwijkingsverzoeken werden ingetrokken.

Altijd op de hoogte blijven?