Biosector: ABN Amro rapport 'gekakel'

9 november 2011

ZEIST - De biologische sector veegt de vloer aan met het ABN Amro rapport ‘Duurzaamheid in eieren en kippenvlees’. Bionext noemt het rapport ‘gekakel’ en ‘een regelrechte miskleun’.

ABN Amro concludeerde onder meer dat diervriendelijk minder goed is voor het milieu, onder meer omdat de milieu-impact toeneemt naarmate de dieren meer leefruimte hebben.

Volgens het rapport is duurzaamheid een optelsom van 3 aspecten: CO2-uitstoot, energieverbruik en landgebruik.

Definitie zeer beperkt
“ABN Amro hanteert een definitie van duurzaamheid die zeer beperkt is en leidt tot absurde uitkomsten”, reageert Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding,

“Hoe korter een vleeskip leeft, of hoe eerder hij zich doodeet, hoe duurzamer het systeem. Hoe meer kippen in een stal, hoe duurzamer. Hoe meer kippenmest er verbrandt wordt, hoe duurzamer.”

De ketenorganisatie stelt anders tegen duurzaamheid aan te kijken. “Biologische landbouw hecht belang aan een integrale benadering.” Het gaat dan om aspecten als voedselkwaliteit, diervriendelijkheid, water en bodem, biodiversiteit en sociale factoren in hun onderlinge samenhang.

Chemische middelen
Het rapport gaat volgens Bionext niet in op het gebruik van chemische middelen, zoals kunstmest, bestrijdingsmiddelen en antibiotica, die het milieu zwaar belasten.

Het rapport meldt verder dat in de reguliere landbouw 30 procent van de mest wordt verbrand, waardoor energie wordt opgewekt. Biologische mest wordt niet verbrand, dus is de conclusie dat dit geen energie oplevert.

“Wat de onderzoekers voor het gemak vergeten, is dat de biologische boer zijn mest levert aan biologische akkerbouwers.” Dit om de kringloop te sluiten.

Milieuwinst
“Zo wordt juist milieuwinst geboekt, in plaats van te grijpen naar kunstmest, waarvoor bij de productie op grote schaal fossiele brandstoffen verstookt worden.”

“En zo zitten er aan duurzaamheid veel andere aspecten dan de 3 van ABN Amro, die de conclusie rechtvaardigen dat dit een nietszeggend rapport is.

Volgens Bionext begrijpt de bank weinig van de biologische sector. Het enige positieve aan het rapport is volgens de organisatie, dat ABN Amro zich realiseert dat duurzaamheid een belangrijk thema is.

Lees ook:
'Diervriendelijk is minder goed voor milieu' (7 november 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over ABN Amro 

Altijd op de hoogte blijven?