Bonduelle verplaatst 70 procent van peulvruchtenteelt naar Europa

5 juni 2023 Redactie Food Clark Douglas

Groentefabrikant Bonduelle heeft in samenwerking met partnertelers 70 procent van hun peulvruchtenteelt verplaatst naar Europa. Voorheen importeerde Bonduelle kikkererwten, rode kidneybonen en linzen uit Amerika, Mexico en China. Sinds afgelopen seizoen (2022) worden deze gewassen in Frankrijk en Hongarije geteeld om de ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Bonduelle haalt de peulvruchtenteelt naar Europa om verschillende redenen. Zo neemt volgens de voedsel- en landbouworganisatie FAO de vraag naar eiwitten in 2050 met 60 procent toe. Daarom zijn alternatieven voor dierlijke eiwitten nodig. Daarnaast wordt door voedingsdeskundigen een dieet aangeraden dat grotendeels uit plantaardige bronnen bestaat.

Regeneratieve landbouw in 2030

Peulvruchten staan bekend als bodemvriendelijke voeding, omdat ze CO2 uit de lucht halen en opslaan in de bodem. Een gezonde bodem speelt een sleutelrol binnen regeneratieve landbouw. Deze productiemethode richt zich op het versterken van natuurlijke hulpbronnen.

Bonduelle wil haar partnertelers helpen met de overgang naar regeneratieve landbouw door bijvoorbeeld peulvruchten in te zetten als gewasrotatie. Hierdoor blijft de grond rijk aan nutriënten, aangezien verschillende gewassen nutriënten gebruiken en toevoegen. Bonduelle streeft ernaar dat in 2030 80% van haar partnertelers aan regeneratieve landbouw doet.

Altijd op de hoogte blijven?