De coronacrisis geeft de industriële lobby nieuwe argumenten om mee te schermen. Single use plastic zou bevorderlijk zijn voor de hygiëne en daarom zou het verbod daarop onverantwoord zijn tijdens de pandemie, zo schrijft branchevereniging EUPC aan de Europese Commissie. De EU wil er niets van weten: het geplande verbod op bepaalde wegwerpproducten van plastic, zoals bestek, roerstokjes, ballonstokjes en rietjes, blijft overeind.

Begin deze maand kwam vanuit de branchevereniging European Plastics Converters (EUPC) het verzoek om het verbod op wegwerpplastic uit te stellen tot de coronacrisis voorbij is. In een stellige brief aan de Europese Commissie wil de vereniging de voordelen van plastic producten in corona-tijd benadrukken. Volgens de branche zou het onverantwoord zijn om wegwerpplastic te verbieden, juist nu er een nadruk moet liggen op hygiëne.

Hoe die plastic wegwerpproducten precies zouden bijdragen aan een betere hygiëne, valt niet uit de brief op te maken. Medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, haarnetten of mondkapjes, vallen niet onder het verbod. Het is zeer de vraag of de branche hard kan maken dat plastic vorkjes en rietjes bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus.

Brits uitstel

In het Verenigd Koninkrijk is een soortgelijk verbod inmiddels uitgesteld vanwege de coronacrisis. Het verbod had eind deze maand in moeten gaan, maar is nu uitgesteld tot oktober. Die beslissing had weinig te maken met eventuele hygiënevoordelen van plastic. De Britse overheid stelt het verbod uit omdat het door de flink verstoorde logistieke ketens moeilijk kan zijn om de wegwerpproducten op tijd te vervangen door alternatieven van andere materialen.

Woordvoerders van de Europese Commissie geven aan dat het verbod gewoon van kracht blijft, en dat lidstaten nog een jaar hebben om het verbod in hun nationale wetgeving onder te brengen.

Altijd op de hoogte blijven?