Britse ‘pastytax’ van de baan

30 mei 2012

LONDEN - In Engeland wordt een btw-verhoging op warme takeaway snacks als pasties, pies en worstjes toch niet doorgevoerd.

Minister George Osborne van Financiën wilde de btw op deze snacks verhogen tot 20 procent om ze in lijn te brengen met andere snacks die onderweg genuttigd worden. Dit leidde echter tot zo veel kritiek dat het voorstel weer is ingetrokken.

Met name bakkers waren furieus over de voorstellen. Zij vonden dat de regering op deze manier de traditionele Engelse snacks aanvielen die nog altijd zeer populair zijn bij de ‘gewone Engelsman’.

Het zou in het voorstel gaan om 'snacks of delen van die snacks' waarvan de temperatuur 'op het moment van aanbieden aan de klant boven de omgevingstemperatuur' zouden zijn, met uitzondering van versgebakken brood. Velen vonden dat dit in de praktijk tot aanzienlijke verwarring zou leiden.

Er liep al een aantal campagnes tegen de voorgestelde belastingverhoging. Zo was de krant The Sun gestart met 'Who VAT all the pies’ en de Cornish Pasty Society had de campagne ‘Don’t tax my pasty!’.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?