
De Amsterdamse brouwerij, Brouwerij ’t IJ, kondigde deze week aan dat het gehele assortiment bierflessen voortaan een herbruikbare verpakking hebben. Het moet de CO2- equivalent emissies met 85 procent verlagen op de verpakkingen. Op de producten zit nu statiegeld en hoeven niet meer in de glasbak.
Van wegwerpflessen naar statiegeldflessen
Het schoonmaken en hergebruiken van een statiegeldfles kost aanzienlijk minder energie en grondstoffen dan het omsmelten en produceren van een nieuwe, éénmalig te gebruiken fles. Zo wordt de circulaire cirkel meer rond volgens het bedrijf.
Blik of fles voorkeur
Brouwerij ’t IJ onderzocht uitgebreid de voorkeur voor fles of blik per producten. Deze voorkeur is volgens het bedrijf afhankelijk is het associeerde karakter van het bier, het drinkmoment en het type drinker. Op deze manier stelde het bedrijf het ideale assortiment verpakkingen samen. Vrijwit is verkrijgbaar in een fles en het Calypso biertje dan weer in een blik. Het aantal centiliters per verpakking blijft hetzelfde.
Knipoog naar het verleden
De statiegeldflessen hebben hetzelfde model als bij de start van Brouwerij ’t IJ in 1985. De bekende struisvogel op het etiket verbindt naar eigen zeggen de verschillende bieren en verpakkingen.