Brouwgraan binnen de voedselketen

11 november 2024 Looop
Brouwgraan-expert MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop gaan samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot duurzame ingrediënten voor de voedingsindustrie realiseren. Vanuit een streven naar een volledig circulaire economie, verzekeren ze bierbostel in zijn geheel binnen de voedselketen te houden zonder delen van deze reststroom tot biomassa te bestemmen. 

Bierbostel is het restant van graan dat overblijft na het brouw-proces. Madeleine Gielens, oprichtster van MaGie Creations, spreekt echter liever van brouwgraan, omdat dit meer tot de verbeelding spreekt. “Ingrediënten op basis van brouwgraan zijn lekker, gezond, betaalbaar en duurzaam in één. Onze afnemers moeten kunnen vertrouwen op een betrouwbare levering van deze ingrediënten. Door onze samenwerking met Looop krijgen we niet alleen meer grip op onze logistieke keten, maar voorzien we brouwerijen tegelijkertijd van een eenvoudige plug-and-play oplossing voor al hun brouwgraan”, aldus Gielens. 

MaGie Creations streeft ernaar jaarlijks 11 miljoen kilo brouwgraan te verwerken tot hoogwaardige voedingsproducten. Samen met Looop werkt het bedrijf aan de realisatie van een 100% fossielvrije fabriek waarin het brouwgraan verwerkt gaat worden.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste nieuws in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

De ingrediënten van MaGie Creations worden momenteel met name aan de bakkerijsector geleverd. Die ze vervolgens verwerkt tot crackers en eierkoeken voor retail, bagels en pizza's voor foodservice, terwijl ambachtelijke bakkerijen zich er volgens MaGie Creations mee
onderscheiden door er (desem)broden van te bakken met een verrassend lekkere en unieke smaakbeleving.

Gielens: “Het is eigenlijk heel simpel. Brouwgraan biedt meerwaarde in producten. Omdat het 9 van de 10 keer de voedingswaarden drastisch verbetert. Door onze samenwerking met Looop worden onze ingrediënten nu nog bereikbaarder, waardoor de gezonde en duurzame keuze voor steeds meer mensen een haalbare kaart wordt.” In eerste instantie richt de samenwerking zich op het aantonen van de functionaliteit van de centrale verwerkingshub om vervolgens op te schalen in zowel omvang als servicegebied, met de ambitie brouwerijen in heel Noordwest-Europa te bedienen.

Bron: Looop

Altijd op de hoogte blijven?